Ana SayfaEkolojiİtirazlara karşı Kanal İstanbul’un ÇED raporuna onay

İtirazlara karşı Kanal İstanbul’un ÇED raporuna onay

HABER MERKEZİ – Tartışmalı Kanal İstanbul projesine ilişkin görüşe açılan ÇED raporu onaylandı. Açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan geldi. Onay sonrası İBB Başkanı İmamoğlu, Kanal İstanbul’a ilişkin çevre düzeni planına itirazını yaparken, dava açacağını söyledi ve İstanbullulara çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ise “Kanal İstanbul’da kararlıyız, adımımızı süratle atacağız” açıklaması geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz Aralık ayında kabul ettiği Kanal İstanbul projesi ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu şimdi de onaylandı.

Aralık ayında ÇED raporunun kabul edilmesiyle beraber halkın görüş ve önerilerini almak üzere rapor 10 gün görüşe açılmış, binlerce İstanbullu rapora itiraz etmişti.

Ancak itirazlara rağmen proje ÇED raporunun onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, raporu bugün itibarıyla onayladıklarını açıkladı.

75 milyar liraya mal olacak Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ÇED raporuna göre, projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

İmamoğlu’ndan itiraz, Erdoğan’dan rest

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul ÇED raporunu onaylamasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir açıklama yaptı.

Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılması planlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının ‘apar topar ve İstanbul ile ilişkili bileşenlerin fikirlerine danışılmadan’ bugün askıya asıldığını belirten İmamoğlu, bu plana itirazını gerçekleştirdiklerini belirtti.

ÇED raporuyla ilgili dilekçe veren on binlerce insanın dinlenmediğini de vurgulayan İmamoğlu, dava açacağını söylerken, İstanbullulara da çağrıda bulundu

“Proje bu ayın sonuna kadar askıda kalacak, hemşehri hukuku çerçevesinde itirazımı vereceğim. Ben şahsen mahkeme açma hakkımı kullanacağım. Toplumun da bunu en üst seviyede kullanacağını biliyorum. Bu ayın sonuna kadar bütün İstanbulluların bu plana itirazda bulunma özverisinde bulunacağına inanıyorum. Dolayısıyla hukuki yollarla İstanbulluların katılımı ve desteğiyle bana göre İstanbul’a yapılacak en büyük ihaneti engellemeye çalışıyoruz. Hem itiraz hem hukuki süreçleri sonuna kadar kullanacağız.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Kanal İstanbul’da kararlıyız, adımımızı süratle atacağız” dedi.

İmamoğlu’nu kast eden Erdoğan, “Kanal İstanbul konusu bu şahsın konusu değil” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul projesi için hazırlanan ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduktan sonra 23 Aralık’ta askıya çıkarılmış ve kamuoyunun görüşlerine açılmıştı.

ÇED raporunun Aralık’ta komisyonda kabul edildiğinin duyurulmasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü’nden çekildiklerini açıklamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi projeye karşı. Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, “Kanal İstanbul projesi ihanet değil bir cinayet projesidir” diyor ve proje bittiğinde İstanbul’un da “bitmiş” olacağını söylüyor.

İmamoğlu projenin hem ekolojik hem ekonomik olarak kente uygun olmadığını, İstanbul’un su ihtiyacı ve yaşadığı depremsel riskler açısından zarar verici olduğunu vurguluyor.

Mimarlar, hak ve yaşam savunucuları ile ekolojistler de projeye karşı. Ekoloji Birliği, Kanal İstanbul projesinin geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet vereceğini ve iptal edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Birlik, Türkiye genelindeki 67 bileşeni ile projeye karşı mücadele yürütüyor.

Dün bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesine çok yakında başlanacağını söylemiş, karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda “en küçük fikirlerinin olmadığını” savunmuştu.


10 maddede ‘Kanal İstanbul’ hakkında bilmeniz gerekenler

9 maddede Kanal İstanbul’la gelecek ‘yıkım’

Kanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf’in kaderini paylaşacak

Kanal İstanbul: Gemi garantisi verilecek, fatura yine halka kesilecek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP’de kurultay tarihi belli oldu
Sonraki Haber
ABD’de ayrımcı yasa tasarısı: Trans öğrencilerin spor yapmasına engel