Ana SayfaEkolojiJeoloji Mühendisleri Odası’ndan Kanal İstanbul uyarısı: Sahilleri yok edecek

Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Kanal İstanbul uyarısı: Sahilleri yok edecek

HABER MERKEZİ – Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki “kot farkı” nedeniyle Kanal İstanbul’un yapılması halinde Marmara’daki sahillerin yok olacağı uyarısında bulundu.

Kanal İstanbul projesine dair kabul edilen Çevre Etki ve Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali istemiyle davalar açılırken, uyarılar da peşi sıra geliyor.

Son olarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Başkanı Hüseyin Alan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki “kot farkı” nedeniyle Kanal İstanbul’un yapılması halinde sahilleri su basacağını söyledi.

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’a konuşan Alan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki 1 santimetrelik kot farkının, karada 10 santime denk geldiğini belirterek “Kanal İstanbul’un yaşatacağı kıyı erozyonu her yerde yaşanacak. Yapılması halinde, ilerleyen yılllarda Marmara Denizi kıyısındaki tüm sahilleri su basacak ve artık hiçbir plajı göremeyeceksiniz” dedi.

Alan, maliyeti 75 milyar TL olarak açıklanan Kanal İstanbul’un, öngörülemeyen jeolojik nedenlerden dolayı yapım aşamasında en az iki kat artacağının da uyarısında bulundu.

Hüseyin Alan, İstanbul-Ankara otobanının Sakarya Nehri’nden Sapanca’ya kadar, yüksek hızlı tren hattının ise Arifiye-Sakarya arasının Kuzey Anadolu Fay Hattı ile paralel gittiğini de belirterek, “Fay hattı üzerindeki otoban yolu olası bir şiddetli sarsıntıda çökecek, tren hattının bu bölümü ise kopacaktır” dedi.

Alan ayrıca, yapım aşamasında olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın ise obruklara gömülebileceği uyarısında bulundu.


HDP’den Kanal İstanbul ÇED raporunun iptali için dava

TMMOB’dan “Kanal İstanbul’a Karşı Yurttaş Davası” için çağrı

İtirazlara karşı Kanal İstanbul’un ÇED raporuna onay

Kanal İstanbul: İtirazlar sürerken Erdoğan proje karşıtlarını cehaletle suçladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Anayasa Mahkemesi'ne İmralı başvurusu
Sonraki Haber
Avustralya'da yangın söndürme uçağı düştü: Üç kişi yaşamını yitirdi