Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’ yayımlandı

‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’ yayımlandı

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’ne göre Emniyet ve Jandarma içerisinde sadece kadına şiddet konusunda uzmanlaşan birimlerin kurulması kararlaştırıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından kadına şiddetle mücadelede alınacak tedbirlere ilişkin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’ yayımlandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Sahil Güvenlik Komutanlığı’na gönderilen genelgede; 500 bin kolluk personelinin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hizmet içi eğitimle desteklenmesi, Emniyet ve Jandarma içerisinde sadece kadına şiddet konusunda uzmanlaşan birimler kurulması gibi kararlar yer aldı.

Genelgede kadına yönelik şiddete karşı nelerin yapılacağı şöyle belirtildi:

  •  Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından öncelikli olarak asayiş birimleri, polis merkezleri ve karakollarda görev yapan kolluk görevlilerinden başlamak üzere personelin tamamının 2020-2021 yılları arası aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda hizmet içi eğitime tabi tutulacak.
  • Polis Akademisi Başkanlığı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi tarafından konuya ilişkin eğitim müfredatı hazırlanarak.
  • Valilikler, kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğini geliştirici hizmet içi eğitimler düzenleyecek, illerde oluşturulan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme, Değerlendirme Komisyonları” valilerin başkanlığında, başta kolluk amirleri olmak üzere, görev ve sorumluluk üstlenen tüm birim ve kurum amirlerinin bizzat katılımıyla 3 ayda bir toplanacak.
  • İl ilçe düzeyinde yapılacak komisyon toplantılarına, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kadın dernekleri, barolar ve benzeri kurum ve kuruluşlar davet edilecek.
  • İl ve ilçelerde muhtarlar, rehber öğretmenler ile diğer öğretmenler, aile hekimleri, din görevlileri başta olmak üzere tüm kamu görevlilerine gerekli eğitimler verilecek, beyanlara yansımasa bile şiddet olayını çağrıştıran durumlar gerekli birimlere bildirilecek.
  • Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması, il, ilçe düzeyinde vatandaşa duyurularak uygulamanın kullanımı konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılacak.
  • Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Sistemi (UYAP) Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Bilgi Sistemi (JABS), Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Bilgi Sistemi (POLNET), Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme Merkezleri (ŞONİM) arasında ortak bir ağ kurulacak.
  • Şiddet failleri için “Elektronik Kelepçe” uygulaması ülke geneline yaygınlaştırılacak, bununla ilgili ilgili bakanlıklar iş birliğinde gerekli altyapının yapılması için çalışmalara hemen başlanacak.
  • Belediye Kanunu gereğince büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üstü olan ilçelerde kadın konukevleri açılıp açılmadığı İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetlenecek.
  • Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde vatani görevini yapan er ve erbaşlara, ailenin önemi, erken yaşta ve zorla evlilikler, kadına yönelik şiddetin sonuçları ve bu durumun engellenmesine yönelik eğitimler verilecek.
  • Hayati tehlikesinin bulunması halinde, bu konuda bir talebinin olup olmadığına bakılmaksızın kadının yaşam hakkının korunmasını sağlamak amacıyla koruyucu tedbirler alınacak. 6284 sayılı Kanun kapsamında koruyucu veya önleyici tedbir kararlarının alınması ve yerine getirilmesi aşamasında şiddet mağduru ile şiddet uygulayan arasında kesinlikle uzlaşma ya da arabuluculuk faaliyetinin yapılamayacağı konusunda da gerekli tedbirler alınacak.
  • Kolluk birimlerine gelen mağdur kadınlara yönelik iş ve işlemlerin mahremiyetine ve gizliliğine özen gösterilecek, kadınların ifadeleri, kendilerini rahat hissedebilecekleri, üçüncü kişilerin bulunmadığı, fiziken uygun ortamlarda, eğitim almış kadın personel tarafından alınacak.
  • Şiddet olayları ile ilgili ihbar, şikayet ve haber alındığı andan itibaren konunun kriminal bir vaka olarak ele alınıp adli ve önleyici kolluk görevinin bir arada yürütülmesi sağlanacak. Soruşturmanın etkinliği açısından her türlü bilgi, belge ve delilin zamanında, eksiksiz ve ayrıntılı bir şekilde toplanacak.
  • Kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve kadın cinayetlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla 6284 sayılı Kanun kapsamında haklarında tedbir kararı verilenlerin silahları kolluk güçleri tarafından alınacak ve haklarında tedbir kararı kaldırılıncaya kadar tekrar verilmeyecek.
  • Şiddete uğrayanın daha önce başka şikayetinin, soruşturma veya davasının bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilecek.
  • Süregelen şiddet vakalarının tespit edilmesi halinde şüpheli hakkında koruma tedbirlerine başvurulması konusunda yetkili makamların dikkati çekilecek. Şiddet uygulayanın geçmiş suç ve mükerrer şiddet kayıtları dikkatlice analiz edilerek vaka bazlı çalışılacak. Riskli durumların belirlenerek ek tedbirlerle ilgili makamlar uyarılacak.
  • 6284 sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin ilgili maddesi kapsamında önleyici tedbir kararlarının yerine getirilip getirilmediği de muhakkak kolluk tarafından kontrol edilecek.
  • Bu kontrollerde aykırılık tespit edilmesi halinde zorlama hapsine esas teşkil edecek bilgi, belge ve deliller tüm detayları ile toplanarak konu hakkında tutanak tutularak Cumhuriyet Başsavcılıkları ve ŞÖNİM’lerle yazılı olarak paylaşılacak.
  • Şiddet uygulayanlar için verilen uzaklaştırma kararlarının yanı sıra bu kişiler, öfke kontrolü ile rehabilitasyon programlarına ve stresle başa çıkma eğitimlerine yönlendirilecek.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni yılın ilk zammı köprü ücretlerine geldi
Sonraki Haber
İstanbul'da İETT otobüsü kaza yaptı: 15 kişi yaralandı