Ana SayfaManşetKadınlar ‘istismara af’ tasarısına karşı eylemde

Kadınlar ‘istismara af’ tasarısına karşı eylemde

HABER MERKEZİ – Kadınlar birçok kentte, cinsel istismar faillerine evlenmeleri halinde af getirilmesini öngören yasa tasarısına karşı sokağa çıktı. Bu düzenlemenin istismarı meşrulaştırmak anlamına geldiğini vurgulayan kadınlar, “Bu suçu işleyen ve bu suça katılan tüm yetişkinler ceza almalıdırlar” ifadelerini kullandı.

AKP, cinsel istismar faillerine af getirilmesini planlayan düzenlemeyi yeniden gündeme aldı.

Bu düzenleme ile istismara maruz bırakılan çocuk ile fail arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlilik gerçekleşmesi halinde cezanın ertelenmesi planlanıyor.

“Çocuk istismarının affı olmaz” diyen kadınlar 40’ı aşkın kentte sokağa çıkarak açıklama yaptı.

İstanbul

İstanbul’daki kadınlar, Nafaka Hakkı Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu çağrısıyla Beyoğlu’nda bulunan Limonlu Bahçe’de basın toplantısı düzenledi.

Çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile kadın örgütü üyesinin katıldığı toplantıda 197 kadın örgütünün imzası ile hazırlanan açıklama okundu.

Burada konuşan avukat Selin Nakıpoğlu, bu düzenlemenin yıllardır gündeme getirildiğini belirterek, “Temcit pilavı gibi birkaç senede bir önümüze çıkardığınız bu yasayı bir dolaba kapatın ve bir daha o kapağı açmayın. Çocuklardan elinizi çekin. Çocuklara zarar verme çabalarınızdan vazgeçin. Çünkü biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Düzenlemenin asıl hedefinin 12-15 yaş arası çocuklar olduğunu belirten Avukat Ceren Akkaya ise kamunun çeşitli ihtiyaçları, “çocukları ile ortada kalan genç kadınlar”, “parçalanan aileler” denilerek affa gerekçe gösterildiğini ifade etti.

Tutarlı olmayan mağduriyetlerin detaylarının açıklanmadığını kaydeden Akkaya, “Bu af ile 12 yaşındaki bir kız çocuğunun kendisinden 15 yaş büyük bir erkek tarafından istismar edilmiş olması evlilik kılıfı ile cezasız kalacak” dedi.

Diyarbakır

Rosa Kadın Derneği de söz konusu tasrıya, “İstismarcıya değil, öz savunma hakkını kullanan kadınlara af” sloganıyla Diyarbakır’dan tepki gösterdi.

Ofis Dörtyol Kavşağı’nda yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in de aralarında olduğu çok sayıda parti ve kadın örgütü üyesi katıldı.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, bu tasarının istismarı meşrulaştırmak anlamına geldiğini söyledi.

Bayram Koluman, 2016 yılında çocuk yaşta evlilik yapan 3 bin failin bu tasarıdan yararlanıp affedileceğinin konuşulduğunu ifade etti.

“Bugün bu sayının 10 bine ulaştığını bilmekteyiz. Bu durum şunu gösteriyor ki; böyle bir yasa tasarısının tartışılması 3 yıl gibi bir sürede çocuk evliliklerini nede olsa cezası yok deyip, cesaretlendirmiş. 7 bin çocuk evliliğin daha yaşanmasına neden olmuştur.”

Ankara 

Ankara’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri de kadın ve çocuk kurumları, dernek ve kulüpler, “istismara uğrayan çocukların istismar failli ile evlendirilmesi yoluyla istismarcıya af sağlanmasını öngören” yasal düzenlemeye karşı Ulus Meydanı Atatürk Heykeli önünde ortak açıklama yaptı.

88 STÖ’nün imzasını taşıyan ortak açıklamayı Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler yaptı.

Çocuğun, istismarcıyla evlendirilmesi ve ‘affedilmesinin’ suç olduğunu belirten Gökler, “Bu suçu işleyen ve bu suça katılan tüm yetişkinler ceza almalıdırlar. Cinsel istismara uğramış, erken yaşta gebe kalmış kız çocuklarını ve bebeklerini koruyan, destekleyen ve bu tur durumların yaşanmasını önleyecek sosyal politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu da devletin başlıca sorumluluklarından biridir” dedi.


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mültecinin kimliği – 1: 'Acı Dünya'
Sonraki Haber
Yüksek Hızlı Tren’de BirGün ve Cumhuriyet gibi sitelere erişim engeli