Ana SayfaEkolojiKanal İstanbul: İtirazlar sürerken Erdoğan proje karşıtlarını cehaletle suçladı

Kanal İstanbul: İtirazlar sürerken Erdoğan proje karşıtlarını cehaletle suçladı

HABER MERKEZİ – Bir kez daha itirazlara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesine çok yakında başlanacağını söyledi. Erdoğan, karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda “en küçük fikirlerinin olmadığını” savunuyor. Peki, projeye karşı olanlar kimler ve ne diyorlar?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’daki “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu.

Sağlıktan eğitime birçok konuya değinen Erdoğan’ın gündeminde tartışmalı Kanal İstanbul projesi de vardı.

Bir kez daha Kanal İstanbul’un hayata geçirileceğini söyleyen Erdoğan, “Projeyi çok yakında başlatıyoruz” dedi.

Projeye dönük itirazlara tepki gösteren Erdoğan, “Karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda en küçük fikirleri yok” diye konuştu.

“İstanbul Boğazı yılda ortalama 45 bin geminin geçtiği üzerindeki yük ve insan trafiği baskısının sürekli arttığı bir yer haline dönüştü. Boğazdaki deniz trafiğini engellemek hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün değildir. Tek çare, alternatif bir su yolu inşa etmektir.

“Bu yeni çıkmış bir proje değildir. Projenin jeoloji, jeo teknik araştırmalarının hepsi yapıldı. Dalga, deprem analizleri, çevresel etki süreçlerini bu süreç içerisinde tamamladık. Bunlar Marmaray için de aynı kampanyaları yaptılar. Kanal İstanbul projesinin finansmanı ve inşasında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.”

Karşı olanlar projeye neden karşı?

Erdoğan, “Karşı çıkanların projenin ne olduğu konusunda en küçük fikirleri yok” diyor. Peki, projeye karşı olanlar kimler ve ne diyorlar?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi projeye karşı olanların başında geliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kanal İstanbul projesi ihanet değil bir cinayet projesidir” diyor ve proje bittiğinde İstanbul’un da “bitmiş” olacağını söylüyor.

İmamoğlu projenin hem ekolojik hem ekonomik olarak kente uygun olmadığını, İstanbul’un su ihtiyacı ve yaşadığı depremsel riskler açısından zarar verici olduğunu vurguluyor.

Mimarlar, hak ve yaşam savunucuları ile ekolojistler de projeye karşı. Ekoloji Birliği, Kanal İstanbul projesinin geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet vereceğini ve iptal edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Birlik, Türkiye genelindeki 67 bileşeni ile projeye karşı mücadele yürütüyor.

Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından, Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ise Küçükçekmece-Terkos Gölü arasındaki vadi boyunca yapılacak kazı çalışmaları nedeniyle vadi ve çevresindeki ekosistem, fauna ve floranın büyük ölçüde tahrip olacağını belirterek, projenin deprem riskini artıracağına dikkat çekiyor.


10 maddede ‘Kanal İstanbul’ hakkında bilmeniz gerekenler

9 maddede Kanal İstanbul’la gelecek ‘yıkım’

Kanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf’in kaderini paylaşacak

Kanal İstanbul: Gemi garantisi verilecek, fatura yine halka kesilecek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mersin'de iş cinayeti: Çelik rafların altında kalan bir işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
'Aşağılayıcı bir muamele': ABD'ye giden yolcuya zorla hamilelik testi yaptırıldı