Ana SayfaDünyaKatalonya Özerk Hükümet Başkanı görevden alındı

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı görevden alındı

HABER MERKEZİ – İspanya Merkez Seçim Kurulu kararıyla, Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra görevden alındı. Torra, “Katalanların siyasi iradesini bir kez daha değiştirmeye çalışıyorlar. Bu karar seçmenlere bir saldırıdır” dedi.

İspanya Merkez Seçim Kurulu, Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra’yı görevden aldı.

Torra önceki seçim döneminde Barselona’da bulunan Katalonya Hükümet Binası’nda asılı olan “Sürgündeki ve tutuklu siyasetçilere özgürlük” yazılı pankartı kaldırmamış ve “devlete itaatsizlik” ile suçlanarak 19 Aralık’ta mahkeme kararıyla bir buçuk yıl kamu görevinden men cezası almıştı.

İspanya’daki merkez sağ ve muhafazakar partilerden Vatandaşlar (Ciudadanos), Halk Partisi (Partido Popular) ve Halk Partisi’nin eski üyeleri tarafından kurulmuş olan ırkçı parti Vox, Torra’ya verilen kamu görevinden men cezasının hemen yürürlüğe girmesi için Merkezi Seçim Kurulu’na başvurmuş, Torra ise kendisine verilen cezaya konu olan pankartı “demokratik bir hak ve ifade özgürlüğü” olarak savunmuştu.

Kurul hakimleri Torra hakkında verilen men cezasını, Torra’nın itiraz hakkını yok sayarak uygulamaya koydu.

Katalanlardan destek eylemi

Kararın ardından Barselona’daki Katalonya Özerk Hükümeti binasının olduğu meydanda toplanan bağımsızlık yanlısı binlerce Katalan, Torra’ya destek eylemi yaptı.

Meydanda toplanan kalabalığın bağımsızlık sloganları atmasının ardından hükümet binasının çatısındaki İspanya bayrağı indirildi. İspanya bayrağı yaklaşık 20 dakikanın ardından Katalonya bayrağının yanına çekildi.

Ayrıca Torra’nın ceza almasına neden olan “Siyasi tutuklular ve sürgündekiler için özgürlük” yazılı pankart hükümet binasının balkonuna bir kez daha asıldı.

“Beni yalnızca Katalonya Parlamentosu görevden alabilir”

Katalonya Parlamentosu’nda konuşan Quim Torra hakkında verilen görevden alma kararını temyize götüreceğini belirterek, kendisini yalnızca parlamentonun görevden alabileceğini belirterek Merkez Seçim Kurulu’nu Katalan kurumlarına karşı bir darbe başlatmakla suçladı.

 “Katalanların siyasi iradesini bir kez daha değiştirmeye çalışıyorlar. Bu karar seçmenlere bir saldırıdır. Katalonya Parlamentosu aksini söylemediği sürece Katalonya üyesi ve görevde olmaya devam edeceğim. Bugün şu soruyu cevaplamak zorundalar: Parlamentonun demokratik iradesine ve egemenliğine saygı duymaya hazırlar mı yoksa Madrid’deki Merkez Seçim Kurulu’nu oluşturan bu adamların otoriter değişimini kabul ediyorlar mı?”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sağlık Müdürlüğü'nden çalışanlara talimat: Edep, adap ve inanca uygun giyinin
Sonraki Haber
Mültecinin kimliği – 1: 'Acı Dünya'