Ana SayfaToplumsal CinsiyetKayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin kapısına kilit vurdu

Kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin kapısına kilit vurdu

HABER MERKEZİ – Van’ın Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin tabelasını indirerek, kapısına kilit vurdu.

Van’ın Muradiye Belediyesi Eşbaşkanları Leyla Balkan ve Yılmaz Şalan, 6 Aralık’ta gözaltına alınarak tutuklanmasının ardından belediyeye İlçe Kaymakamı Erkan Savar kayyum olarak atanmıştı.

Belediyenin HDP’li meclis üyeleri, kayyum atanmasının ardından Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin çalışmalarının durdurulduğunu söyledi.

Çalışmaları durduran kayyum ardından da Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin tabelasını indirerek, kapısına kilit vurdu.

Muradiye Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı, aynı zamanda İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Rumeysa Gülmez, kayyum atanmasından bir hafta sonra Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin kapatıldığını ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Güldem’e konuşan Gülmez, “Kayyımın amacı yaptığımız çalışmaların beğenilmesini engellemek. Bu sistematik bir durum. Yaptığımız bütün çalışmaları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bu zulümdür” dedi.

Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi’nin yapımının Belediye Meclis Toplantısı’nda yüksek oy ile kabul edildiğini belirten Gülmez, aynı zamanda açılışın kayyum olarak atanan Kaymakam’ın onayı ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Balkan da bunun bir taktik olduğunu söyledi.

‘Kürt sanatına ve sanatçısına tahammülsüzlük’

Sanatçı Şerko Kanîwar ise kayyumların Kürt kültürünü yok etmeyi amaçladıklarını belirterek, “Kürt kültürü, Ayşe Şan gibi sanatçıların eserleriyle yaşıyor. Ayşe Şan, Kürt sanat ve kültürünün adıdır. Tabelanın indirilerek, kilit vurulması, Kürt sanatına ve sanatçısına tahammülsüzlüktür” dedi.

Hükümet yetkililerinin Kürt dili ve kültürünün önünde engellemelerin olmadığına dair açıklamalarını hatırlatan Kaniwar, “Kameraların önünde Kürt dil ve kültürünün özgürlüğünden dem vuruyorlar, kamera arkasında Kürt dil, kültür ve sanatını yasaklıyorlar” diye konuştu.

“Şimdiki engellemeler, 1990’lı yılları geçti. Şimdi aleni bir şekilde tabelaları indiriyorlar. Bu korku politikasıdır. Ama amaçlarına ulaşamayacaklar. Her ne kadar tabelalar indirilse de, çalışmalar durdurulsa da, çocuklarımız, Kürt halkı diline, kültürüne ve sanatına sahip çıkacaktır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuzeydoğu Suriye’de üç asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
İstanbul'da cemevlerine ibadethane statüsüne AKP ve MHP engeli