Ana SayfaToplumsal CinsiyetKayyumun müdür olarak atadığı polise cinsel saldırıdan hapis cezası ve tutuklama kararı

Kayyumun müdür olarak atadığı polise cinsel saldırıdan hapis cezası ve tutuklama kararı

HABER MERKEZİ – Mardin’e kayyum olarak atanan Mustafa Yaman tarafından müdür olarak görevlendirilen polis Ercan Uysaler, bir kadın çalışanı cinsel saldırıya maruz bırakmaktan yargılandığı davada 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca mahkeme, Uysaler’in tutuklanmasına karar verdi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci kez kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman tarafından, önceki kayyumluğu döneminde belediye iştiraki olan Kent A.Ş.’de müdür yapılan polis Ercan Uysaler’in, bir kadın çalışanı cinsel saldırıya maruz bırakıp, fuhuşa zorladığı ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine açığa alınan Uysaler’in hakkındaki soruşturma devam ederken emekli olduğu öğrenilmişti.

Uysaler’in “basit cinsel saldırı” suçlamasıyla Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı.

Duruşmaya hakkında “zorla getirilme kararı” verilen Uysaler katılmadı.

Saldırıya maruz bırakılan kadının hazır bulunduğu duruşmayı çok sayıda kadın avukat ve Mardin Şahmaran Kadın Platformu üyeleri izledi.

Mardin Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu adına katılan avukatlar, mahkemeye davaya müdahil olmak istediklerini belirten dilekçe sundu. Ancak, talep reddedildi.

Mahkeme, talimatla Uysaler’in bulunduğu Çorum’da ifadesinin alındığını ifade etti.

Duruşmada söz verilen kadın belediyede arşiv bölümünde çalıştığı sırada Uysaler’in kendisinin müdürü olduğunu söyledi.

Uysaler’in sık sık kendisini rahatsız ettiğini, kabul etmemesine rağmen ısrarların devam ettiğini dile getiren kadın işe ihtiyacı olduğu için çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Yaşadıklarını kanıtlamak için kayıt aldığını belirten kadın şunları anlattı:

“Beni sürekli mesaiye bırakıyordu. Ben 4 Nisan’da arşiv odasında bulunurken, yanıma gelip tekliflerde bulundu. Tekliflerini kabul etmedim. Teklifleri birden fazla kez tekrarlandı. Durumu aileme söyleyince işi bırakmamı söylediler.
Sanığın eylemleri devam edince korktuğum için ve başka şekilde olayı ispat edemeyeceğim için telefon ile odasına gittim. Konuşmaları kayıt altına aldım. Ses kayıtlarını aldıktan sonra emniyete gittim. Şikâyetçi oldum. Önceki beyanlarımda sanığın bana teması olduğunu söyledim ise de sanığın teması olmadı.”

Bunun üzerine kadın şikayetini geri çektiğini belirtti.

‘Ses kayıtları dosyadan çıkarılsın’ talebi

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kadının ardından Uysaler’in Muğla’dan gelen avukatı söz aldı. Avukat, kadına, “Neden 5-6 gün bekledikten sonra şikâyetçi oldunuz?” diye sordu.

Kadın ise yaşadıklarını tacizin ardından ailesi ile paylaştığını ve sonrasında araya hafta sonu girdiğini belirterek, iş gününün başlaması üzerine de şikayetini yaptığını söyledi.

Avukat, ses kayıtlarının suç unsurlarına yönelik çözümlemeyi içerdiğini belirterek, kayıtların “hukuken elde edilmemesi” nedeniyle dosyadan çıkarılmasını istedi.

Kent A.Ş.’den talep ettikleri yazının geldiğini kaydeden avukat, gelen yazıda Uysaler ile kadın arasında bir ast-üst ilişkisi olmadığının yazıldığını aktardı.

Avukat, Kent A.Ş.’den gelen yazıda Uysaler ile kadının aynı binada çalışmadığını, kadının Uysaler’e “müdürüm” diye hitap etmesinin aralarındaki astlık-üstlük ilişkisini göstermediğini savundu.

Avukat, son olarak kadının şikayetini geri çekmiş olması nedeniyle davanın düşmesini ya da müvekkili hakkında beraat verilmesini talep etti.

Tutuklama ve hapis cezası

Ardından kararını açıklayan mahkeme, Uysaler’i 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, daha sonra cezayı “kişinin kamu görevlisi oluşu ve nüfuzunu kullanması” gerekçesiyle 9 yıla, “eylemin yoğunluğu” gerekçesiyle de 11 yıl 3 aya çıkardı.

Mahkeme, ayrıca Uysaler’in tutuklanmasına karar verdi.




Önceki Haber
İki gündür kayıptı, cansız bedeni torbaya konulmuş halde bulundu
Sonraki Haber
Zerzevan Kalesi'nin UNESCO listesine alınması için süreç başlatıldı