Ana SayfaGüncelKemal Kurkut cinayeti davası: ‘Dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz’

Kemal Kurkut cinayeti davası: ‘Dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz’

HABER MERKEZİ – Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın duruşmasında konuşan avukat Reyhan Yalçındağ, “Dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz” dedi. Mahkeme duruşmayı 24 Mart’a erteledi.

Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis Y.Ş.’nin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması yapıldı.

Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan Y.Ş. ve avukatı, Kurkut’un annesi Secan, ağabeyi Ferhat Kurkut ile avukatları Reyhan Yalçındağ katıldı.

Polis adliye önü ve duruşmanın yapılacağı koridoru abluka altına alırken, aralarından 15’i de salona girerek duruşmayı takip etti.

Duruşmayı izlemek isteyenler ise yapılan aramadan sonra salona alındı.

Duruşmada, bilirkişi raporlarının arasındaki çelişkilerin giderilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan ve “kurşunun sert zemine çarparak vücuda girdiği” şeklindeki bilirkişi raporu okundu.

Mahkeme, sanık polis Y.Ş.’nin rapora ilişkin celse arasında yazılı savunma dilekçesi sunduğunu belirtti.

İstanbul ATK’nin hazırladığı rapora ilişkin söz verilen Y.Ş., celse arasında sunduğu savunmasını tekrar etti.

Sanık polisin avukatı ise önceki beyanlarını tekrar ettiğini ve rapora ilişkin bir diyeceklerinin olmadığını dile getirdi.

Duruşmada söz alan Secan Kurkut, “Allah’a havale ediyorum. Kemal suçsuzdu. Belki yorgundu, o gün uykusuzdu. Masumdu” dedi.

‘Dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz’

Kurkut ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ ise bilirkişi raporuna tepki göstererek, aynı kurumların birbirine zıt raporlar hazırlamasının şüpheli bir durum olduğunu söyledi.

“Aynı bürodan, kurumdan, birbirinden yüzde yüz farklı rapor gelirse ne düşünülür? Herhangi bir gerekçe kurulmaksızın ikinci rapor ilk gelen rapordan farklı oluyor. Mahkeme heyeti hangi çelişkiden kaynaklı aynı kurumdan bir daha rapor talep etti. Öncekinin yüzde yüz tersi bir rapor geldi.
Bu bizler açısından şüpheli bir durumdur. Biz dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz. Bunu kolluğun fail olduğu dosyaların neticelerine dayanarak söylüyoruz. Ayrıca adli tıp uzmanlarınca başkaca bilimsel bir raporun düzenlenmesi hakkımızı saklı tutuyoruz.”

Y.Ş.’nin celse arası verdiği yazılı savunmanın UYAP’ta görülmediğini belirten Yalçındağ, sanık polisin hiçbir müeyyideye tabi tutulmadığı için tutuklanmasına karar verilmesini istedi.

Duruşma ertelendi

İddia makamı, bilirkişi raporuna bir diyeceklerinin olmadığını ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, ATK raporuna karşı savunma yapmak üzere gelecek celseye kadar katılan müvekkillerine süre verilmesine ve dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 24 Mart’a erteledi.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın ilk duruşması, 14 Aralık 2017 tarihinde yapılmıştı. Sanık polis cinayetten 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Devam eden yargılama sürecinde sanık polisin tutuklanması istemi her defasında reddedilmişti.


Mezopotamya Ajansı

ATK ısrarcı: Kemal Kurkut’u öldüren mermi zeminden sekmiş




Önceki Haber
Bahçeli 6 ay sonra ilk kez partisinin Meclis grubunu topladı
Sonraki Haber
Tarsus Devlet Hastanesi'nde patlama: Biri ağır, beş işçi yaralı