Ana SayfaEkonomiKızılay üzerinden Ensar’a para transferi: Ne oldu nasıl oldu, kim ne diyor?

Kızılay üzerinden Ensar’a para transferi: Ne oldu nasıl oldu, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık para transferi gündemde, muhalefet tepkili. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Kızılay’ın vergi kaçakçılığına aracılık etmesinde hile olduğu çok açık” dedi ve ekledi: “Yeni Deniz Feneri oluşumlarını izin vermeyiz. Paşa paşa hesap vereceksin Erdoğan.”

Daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme gelen Kızılay’ın, Başkentgaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarını Ensar Vakfı’na aktardığı ortaya çıktı.

Celal Eren Çelik’in konuya dair haberinde, Başkentgaz, 2017’de Kızılay’a 8 milyon dolarlık bağış yaptı. Ancak Kızılay’a bu bağışın 75 bin dolarını alma, kalan 7 milyon 925 bin dolarını da Ensar Vakfı’na yurt inşaatı yapılması için transfer etme şartı koşuldu.

Yani özel bir şirket, kamu kurumu olan Kızılay’ı, Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür’ün deyişiyle ‘yasal payanda’ olarak kullandı.

Yani Kızılay üzerinden Başkentgaz Ensar Vakfı’na mali destek sağladı.

Başkentgaz’ın neden Ensar Vakfı’na bağışı doğrudan değil de Kızılay üzerinden yaptığını ise gazeteci Çelik şöyle özetledi: “Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Son yapılan düzenleme ile birlikte Kızılay’a yapılan tüm bağışlar tamamen vergiden düşebiliyor.”

Çelik, devamla işleyen süreci de şöyle anlattı:

“Yani AKP’ye yakınlığı ile bilinen Torunlar GYO’nun satın aldığı Başkentgaz 8 milyon TL’yi önce Kızılay’a yatırarak vergiden düşüyor. Arkasından ise paranın Kızılay’ın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin Dolar tutarındaki kısmının Kızılay hesabından asıl amaçlanan yere yani Ensar Vakfı’na aktarılması için muvafakat vermiş oluyor.
“Böylece hem Başkentgaz’ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon Dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı’na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor.”

Kızılay’dan açıklama

Kızılay Bağış Yönetimi Direktörlüğü, haberin ardından gazeteci Çelik’e gönderdiği elektronik posta ile açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay’a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir.
“Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay’a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar.
“Kızılay’ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir.”

Muhalefet tepkili

Konu gündemdeki yerini korurken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bu para transferine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altay, “Kızılay’ın böyle bir hırsızlığı dahil olması vahim. Devletin parasını bağış yapmak suretiyle kendine prim sağlıyor. Devletin parasını yetkisiz kullanma cüretini gösteriyor Kızılay’ın vergi kaçakçılığına aracılık etmesinde hile olduğu çok açıktır” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu Allah’tan korkmamak, kuldan utanmamaktır. Bu durum Türkiye’yi şok etmiştir. Kamuoyunun zararına çalışan yaftasını tabelasına çıkmıştır.
“Kızılay’ın başına bu kadroların geçmesi için baskıyı uygularsanız böyle tatsız bir durumla karşı karşıya kalırsınız. Bu Kızılay Başkanı’nın ilk vukuatı değildir. Kızılay müdahale edilmesi gereken bir yerdir. Kızılay’ın yönetimi ile birlikte istifa etmelidir.
“Kızılay Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kerem Kınık’ın değildir. Kızılay’ın daha fazla kirlenmesine CHP’nin rızası yoktur. Yeni Deniz Feneri oluşumlarını izin vermeyiz. Paşa paşa hesap vereceksin Erdoğan.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Marmaris açıklarında 5.8 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
HDP'li vekillere polis saldırısına "terörle mücadele" savunması