Ana SayfaGüncelKubilay: Vergiler depreme yatırılsaydı Elazığ’da bunca insan ölür müydü?

Kubilay: Vergiler depreme yatırılsaydı Elazığ’da bunca insan ölür müydü?

HABER MERKEZİ – “Deprem vergileri nereye harcandı?” tartışmasına ilişkin konuşan HDP Sözcüsü Kubilay, iktidarın soruya yanıt vermek yerine tehdit ettiğini söyledi. Kubilay, “Vergiler depreme yatırılsaydı Elazığ’da bunca insan ölür müydü?” diye de sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, parti Genel Merkezi’nde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Elazığ depremi sonrası başlayan “Deprem vergileri nereye harcandı” tartışmasına değinen Kubilay, iktidarın soruya yanıt vermek yerine tehdit ettiğini söyledi.

“Soylu soru soranları susturmak için tersliyor, tehdit ediyor, soruşturma açtırıyor ediyor. Erdoğan: ‘Hesap verecek zamanımız yok. Harcanması gereken yere harcadık’ diyor.
“İyi de nereye harcadınız? Anlaşılan o ki, 20 yılda toplanmış olan yaklaşık 73 milyar lira depreme harcanmamış. Bu paranın akıbeti de belli değil. Çünkü, ortada halka hesap veren, halkın parasını halka hizmet olarak döndüren bir iktidar yok. Depreme en küçük yatırım yapılsaydı, gece gündüz ballandıra ballandıra anlatır, dururlardı. Yatırım yapılsaydı Elazığ’da bunca insan ölür müydü?
“Peki, halkın vergilerini ve kamu kaynaklarını halkın yararına kullanan, açık ve şeffaf bir iktidar hakikatin açığa çıkmasına neden karşı çıkar. Bu gerçeği birkaç gün önce kamuoyuna yansıyan Kızılay’ın aracılık ettiği para transferiyle ortaya saçılan hakikat, halkın vergilerini ve kamu kaynaklarını çalmak, yandaş sermaye gruplarına, vakıflara, derneklere aktarmak için yasaların nasıl istismar edildiğini, etik değerlerin nasıl yok edildiğini ibretle görmüş olduk.”

“Vergiyi kaçırmaya yasal kılıf uydurmuş”

Kubilay, Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 7 milyon 925 bin dolar bağışa ilişkin de konuştu.

“Şirketin AKP’ye yakın, adı pek çok kez çocuk istismarına karışmış şaibeli dinci bir vakfa neden doğrudan bağış yapmamış da Kızılay’ı payanda olarak kullanmış?” diye soran Kubilay şunları söyledi:

“Doğrudan yapmamış çünkü, vergiden muaf kamuya ait bir dernek statüsündeki Kızılay’a 75 bin dolarlık küçük bir rüşvet vererek ‘yasal payanda’ olarak kullanmış.
“Bağış Kızılay’a yapılmış gösterilmiş. Böylece hem şirket 1,5 milyon dolar vergiyi kaçırmaya yasal kılıf uydurmuş, hem de adı şaibeli bir vakfa Kızılay vasıtasıyla kamu maliyesinden para aktarmış.”

Kızılay Başkanı Kerek Kınık’ın “Bu vergi kaçırmak değil, vergiden kaçınmakmış” sözlerine de tepki gösteren Kubilay, “Bırakınız demokrasiyi demokrasinin D’sinin olduğu bir ülkede dahi kamu hizmeti gören bir dernek böyle bir kirli işe payanda yapılamaz, başkanı böyle konuşamaz ve o koltukta bir dakika dahi kalamaz” diyerek, Kınık ve Kızılay’ı ‘yasal payanda’ olarak kullanan bütün yöneticilerin derhal istifa etmesi ve yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutuklular

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde son dönemlerde çok ciddi bir artış gösterdiğini söyleyen Kubilay,  hak ihlallerini şöyle sıraladı:

“Tek kişilik hücrelere konulmaları, süngerli oda uygulamaları, cezaevi görevlilerinin uyguladığı kötü muamele, yiyecek miktarının azlığı, yemeklerin hijyenik olmayışı, disiplin cezalarının keyfi bir biçimde uygulanması, mektupların tutsaklara ulaştırılmaması, kalabalık koğuşlar, hasta tutsakların tedavi süreçlerinin aksatılması, kelepçeli muayene dayatması, ilaçların verilmemesi, kitap ve yayınların verilmemesi ve toplatılması, sohbet hakkı, spor ve kültürel faaliyetlerin kısıtlanması, kaloriferlerin yanmaması, anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocukların ihtiyaçlarının gözetilmemesi, ziyaretçilere yönelik onur kırıcı davranışlar gösterilmesi, ziyaret hakkının engellenmesi, çıplak arama uygulamaları, mahrem alanlara kameralar konulması gibi.”

Hasta tutukluların durumuna da değinen Kubilay, “Hasta tutsakların infazını bir an önce durdurunuz, sağlığa erişim hakkının insan onuruna yakışır bir hale getirilmesi ve ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlanması amacıyla gerekli  girişimlerde bulununuz” dedi.

“İsrail’le tüm antlaşmalara son versin”

HDP Sözcüsü Kubilay’ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı “Yüzyılın Projesi”ne dair AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak çağrıda bulundu.

“Erdoğan ve iktidarı sözünde samimiyse, Filistin’in kendi kaderini tayin hakkına ilkesel yaklaşıyorsa, İsrail devletiyle Türkiye adına kurulmuş olan tüm ticari ve askeri anlaşmalara son versin.”

Erdoğan’dan ‘deprem vergisi’ yanıtı: Utanmadan soruyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya'da fabrikada patlama: Beş kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Sağlık örgütlerinden 'Büyük Beyaz Miting'e çağrı