Ana SayfaGüncelKürtlerin yeni yılı “Serê Salê” kutlanıyor

Kürtlerin yeni yılı “Serê Salê” kutlanıyor

HABER MERKEZİ – Kürtler Jülyen takvimine göre yeni yılı, yani “Serê Salê”yi bugün kutluyor. Diyarbakır’da bu vesileyle düzenlenen etkinlikte çocuklar Kürtçe hikayeler okudu, dengbej ve şiir dinletisi gerçekleşti.

Bugün 13 Ocak. Jülyen takvimine göre Kürtler için bu tarih yeni yıla tekabül ediyor. Zaten “Serê Salê” de Türkçe “Yılın başı” anlamına geliyor.

Eski yeni yılı kutlama geleneği Jülyen takvimi ile şimdi hemen hemen bütün dünyanın kullandığı Gregoryen (Miladi) takvimi arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor. Bu takvimler arasındaki farklılık 13 günü buluyor.

Takvim sisteminin değiştirilmesi sonucunda 20. yüzyılın başından itibaren yılbaşı Rusya’da iki kez, yani önce yeni takvime sonra eski takvime göre kutlanıyor. Ama bazı Kürtler 13 Ocak gününü 14 Ocak’a bağlayan gece kendilerine özgü olan gelenekleri çerçevesinde Serê Salê’yi karşılıyor.

Bu Kürtler için binlerce yıllık bir gelenek. Mazisi Sümer ve Babillere kadar uzanıyor.

Kürtlerin bu kendine özgü geleneklerinden belki de en ilgi çekici olanı tekerleme niteliğinde olan Serê Salê dilekleridir. Örneğin “Serê salê binê salê Xwedê kurekî bide xweyê malê” bunlardan biridir. Türkçe meali şudur: “Yılın başı yılın sonu Allah ev sahibine bir çocuk versin.”

Diyarbakır’da kutlama

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği bu vesileyle Serê Salê’yi kutladı.

Diyarbakır’da bulunan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlenen etkinliğe her yaştan yurttaş katıldı.

Etkinlikte, açılış konuşmasından sonra MED-DER Çocukları Kürtçe hikayeler okudu.

Çocukların ardından söz alan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği üyesi Celal Ekin, “Bugün buradaki coşku hiç bitmesin. Kürt kültürünü yaşatmak için bu coşkunun büyümesi lazım” diyerek 13 Ocak’ın Kürt kültüründeki önemine değindi ve 2020’nin Kürtler için barış ve özgürlük getirmesini diledi.

Ekin’in konuşmasının ardından program dengbej dinletisi ile devam etti.

Dengbej dinletisinin ardından ise Kürt şairleri Fatma ve Mehmet Said Arzu, Kürt şairi Cegerxwin’in dizelerini okudu.

Serê Salê etkinliği, Kürt sanatçı Ahmet Jiyara ve Azad Bedran’ın şarkıları ile sona erdi.


Karınca, MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oscar Ödülleri adayları açıklandı
Sonraki Haber
Libya'da ateşkes: Mutabakat hangi aşamada, kim ne diyor, neler oluyor?