Ana SayfaGüncelLibya tezkeresi Meclis’te kabul edildi

Libya tezkeresi Meclis’te kabul edildi

HABER MERKEZİ – Meclis, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplandı. AKP ve MHP asker gönderilmesini onaylarken, CHP, İYİ Parti ve HDP tezkereye karşı çıktı. 157’ye karşı 325 oyla tezkere Meclis’ten geçti.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis’te kabul edildi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye gönderdiği tezkerede Meclis’ten Libya’ya bir yıllığına asker gönderilmesine izin vermesini talep ediyordu.

Meclis Genel Kurulu, bunu karara bağlamak üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında olağanüstü toplandı.

Libya tezkeresi, Meclis Genel Kurulu’nun tek gündem maddesiydi.

Genel Kurul’da yapılacak görüşmeler sonrası tezkere için oylama yapıldı ve 504 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda 157 ‘Ret’ oyuna karşılık 325 ‘Kabul’ oyu kullanıldı.

Böylece Libya tezkeresi Meclis’ten geçmiş oldu.

AKP ve MHP Libya’ya asker gönderilmesini onaylarken, CHP, İYİ Parti ve HDP tezkereye karşı çıktı.

Partilerin tutumları

Tezkerenin görüşüldüğü Meclis’te Saadet Partisi’nin iki milletvekili oylamaya katılmadı.

Meclis’te İYİ Parti adına konuşan Aytun Çıray ise tezkere görüşmelerine Cumhurbaşkanı’nın gelmemesini eleştirdi.

Çıray, “İYİ Parti olarak biz, millî güvenliğimizin tehdit altında olmadığı bir yerde Mehmetçiklerimizin, Rusya’dan Mısır’a, Suudilerden Emirliklere ve en önemlisi, bu ülkelerin desteklediği General Hafter güçlerine kadar bir ittifakın açık hedefi hâline getirilmesinden sorumlu olamayız ve bu tezkereye ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Bu tezkereyle Akdeniz’de mavi vatanımızı koruyor, haklarımızın gasp edilmesini engelliyor, kardeş ülke Libya’nın istikrarına ve bölgesel barışa katkı yapıyoruz” diyerek partisinin tezkereye desteğini beyan etti.

HDP Grubu adına konuşan Tülay Hatimoğulları, “Libya halkının yaşam sürdüğü, Suriye’de, Afrin’de halkların yaşam sürdüğü yerlere asker göndermeye çalışıyorsunuz. Bu yayılmacı siyasetin ta kendisidir” diyerek tezkere karşıtı tutumuna işaret etti ve “Bu uluslararası hukukta işgal, iç müdahale demektir” diye konuştu.

CHP Grubu adına konuşan Ünal Çeviköz ise iktidarın Libya’ya asker gönderme kararıyla ülkeyi çok büyük bir tehlikeye attığını söyledi.

Çeviköz, “Bu tezkerenin bir ulusal güvenlik gerekçesi olduğunu düşünenler olabilir. Bir yanılgıya düşülmemesi için altını çizmek isterim, bu tezkere metninde askerlerimizin 1 yıl süreyle gönderilmesi için hazırlanan tezkerenin gerekçesinde asla milli güvenlikten söz edilmiyor” diye konuştu.

Tezkereyi AKP adına Milli Savunma Komisyonu Başkan ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz savundu.

Yılmaz, tezkerenin bir parti meselesi değil ülke güvenliğini, geleceğinin kazanımlarını ilgilendiren bir konu olduğunu savundu.

Yılmaz, “Libya ile sınırımız yok diyenler, Libya bizim deniz komşumuzdur. Sadece deniz bağı değil Kuzey Afrika’nın en belirleyici ülkelerindendir. Kuzey Afrika’da bir kriz olduğunda tüm Akdeniz ülkeleri etkilenir. ‘Libya’da ne işimiz var’ sözü dar bir bakış açısını ifade eder” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ise ilkesel olarak savaş tezkerelerine hayır dediklerini belirterek, “Türkiye ne zaman emperyalist emellerle bir savaşa sürüklenmek istese iktidar ülkemizi emperyalist güçlere daha da bağımlı hale getiriyor” dedi.

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakanlığın Kent Ormanı'na dair itirazı reddedildi
Sonraki Haber
2020 için bir "queer takvim"