Ana SayfaDünyaLibya tezkeresine iki ülkeden tepki: ‘Sözleşmeleri pervasızca ihlal ediyor’

Libya tezkeresine iki ülkeden tepki: ‘Sözleşmeleri pervasızca ihlal ediyor’

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan ve Mısır, Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek için Libya’ya asker göndermesine ilişkin tezkere kararına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada bunun ‘bir Arap ülkesinin iç işlerine karışmak anlamına geldiği’ belirtilerek, olası sonuçlarda tüm sorumluluğun Türkiye’de olduğu ifade edildi.

Libya tezkeresinin AKP ve MHP oylarıyla Meclis’te kabul edilmesiyle Trablus hükümetine (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti) destek için Türkiye’nin asker gönderilmesinin resmen önü açılmış oldu.

Türkiye’nin bu kararına Suudi Arabistan ve Mısır’dan tepki geldi.

BBC Türkçe’nin Saudi Press Agency’e dayandırdığı habere göre Suudi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Türkiye’nin bu hamlesinin Libya’nın yanı sıra Arapların güvenliğini de tehdit ettiğini savundu.

“Bu bir Arap ülkesinin iç işlerine karışmak anlamına geliyor ve ilgili uluslararası sözleşmelerle prensipleri pervasızca ihlal ediyor.”

‘Tüm sorumluluk Türkiye’ye ait’

Mısır Dışişleri Bakanlığı da TBMM’nin Libya tezkeresini onaylamasını, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile kınadı.

Açıklamada, “Türk Parlamentosu’nun bu adımı uluslararası meşruiyetin ve BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya yönelik kararlarının pervasızca çiğnenmesi anlamına gelmektedir” denildi.

Bakanlık, Türkiye’yi “bu adımın yol açacağı sonuçlar” hakkında da uyardı:

“Mısır Türkiye’nin Libya’ya askeri müdahalesinin yol açacağı sonuçlar konusunda uyarıda bulunur. Böylesi bir müdahale Akdeniz bölgesinin istikrarını olumsuz bir şekilde etkiler ve bunun tüm sorumluluğu Türkiye’ye ait olacaktır.”

Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah Sisi de bu açıklamadan bir saat sonra Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplantıya çağırdı.

Toplantıda “Libya’ya yönelik dış müdahaleden kaynaklanacak tehditlerin” konuşulduğu açıklandı.

Libya’da olağanüstü toplantı çağrısı

Öte yandan Libya Temsilciler Meclisi de “pervasız Türk müdahalesi” olarak nitelediği tezkerenin tartışılması için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı.

Meclis Sözcüsü Abdullah Belheig, toplantının Bingazi’de düzenleneceğini ve Türkiye’nin bu kararının ne gibi sonuçlara yol açabileceğinin konuşulacağını söyledi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Meclis Sözcüsü Yardımcısı Vekili Ehmayed Houma ise “Sarraj ve onu destekleyenlerin Libya’ya dış müdahale talep etmesinin ihanet olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

‘Tehlikeler nedeniyle destek istedik’

Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Fathi Başagha ise Hafter’in güçleri tarafından yaratılan “büyük tehlikeler” nedeniyle Türkiye’de destek istediklerini ifade etti.

“Libya’nın tek meşru ve egemen hükümeti olarak ulusumuzu korumak için askeri ittifaklar yapma yetkili olan yek yapı biziz.”

Ne oluyor?

Görsel: BBC

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.


Libya: BAE’den Türkiye’ye uyarı, Hafter’den ‘cihat’ çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuzey Ege ve Güney Marmara’daki feribot seferleri iptal edildi
Sonraki Haber
HDK'nin yeni dönem eş sözcüleri belirlendi