Ana SayfaDünyaLibya zirvesi: Silah ambargosuna uyulacak, ülkenin iç işlerine karışılmayacak

Libya zirvesi: Silah ambargosuna uyulacak, ülkenin iç işlerine karışılmayacak

HABER MERKEZİ – Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nda 55 maddeden oluşan Libya barış planı tüm katılımcılar tarafından imzalandı. Anlaşmada, “Çatışma içerisindeki tarafların ya da onlara destek verenlerin Libya topraklarında ve hava sahasındaki tüm askeri hareketliliklerini sonlandırması” çağrısı yapıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 ülke lideri ve beş uluslararası kuruluş başkanının buluştuğu Libya Konferansı sona erdi.

Zirvenin ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Kapsamlı bir plan üzerinde uzlaştık” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise “Tüm katılımcılar, gerilimin tırmanmasını önlemek için çaba harcayacakları taahhüdünü verdi” diye konuştu.

Yapılan görüşmeler sonucu zirvede, 55 maddeden oluşan Libya barış planı tüm katılımcılar tarafından imzalandı.

‘Libya’nın iç işlerine karışmama’ sözü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da imzaladığı anlaşma ile katılımcı ülkeler ateşkesi destekleme, silah ambargosuna uyma ve Libya’nın iç işlerine karışmama sözü verdi.

Anlaşma metninde, çatışmalarda kullanılan top bataryaları ya da hava araçlarının da geri çekilmesi ve “Çatışma içerisindeki tarafların ya da onlara destek verenlerin Libya topraklarında ve hava sahasındaki tüm askeri hareketliliklerini sonlandırması” çağrısı yapıldı.

Yine anlaşmaya göre ateşkesin gözetimi için Birleşmiş Milletler’in teknik komisyonlar oluşturacak, ateşkes şartlarını ihlal edenlere de, BM Güvenlik Konseyi tarafından yaptırımlar uygulanması çağrısı yapılacak.

‘Silah ambargosu fiiliyata geçirilsin’

BM’nin 2011’den bu yana Libya’ya silah ambargosu uyguladığı ancak bu ambargonun yıllardır pek çok ülke tarafından delindiği belirtildi.

Anlaşmada, silah ambargosu kararının fiiliyata geçirilmesi çağrısı yapılarak, “Tüm aktörleri çatışmayı körükleyici eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz… Buna askeri kapasitenin güçlendirilmesi için sağlanan finansman ve paralı asker desteği de dahildir” denildi.

Metinde, BM’nin silah ambargosunun delindiğine dair iddiaları araştırması ve delen ülkelere yaptırım uygulaması istendi.

İmzalanan barış planında, “Tüm katılımcılar Libya’daki silahlı çatışmalara müdahale etmeme ve Libya’nın içişlerine karışmama taahhüdünde bulunmuştur” denildi.

Silahlı gruplar

İmzacılar, Libya’da kalıcı ateşkesin sağlanabilmesi için iç savaşta etkin rol oynayan silahlı grupların dağıtılması gerektiği konusunda da mutabakata vardı.

Bu grupların üyelerinin, Libya’da başlatılacak olan siyasi süreç kapsamında oluşturulacak olan güvenlik güçlerine entegre edilmeleri çağrısı yapılırken, bu süreci BM’nin takip etmesi istendi.

Berlin zirvesine katılan ülke ve uluslararası kuruluşlar, Libya’da savaşan tarafları siyasi çözüm için masaya davet ederek, “Tüm taraflar, BM’nin Libya Özel Temsilciliği gözetiminde, Libyalılar tarafından başlatılmış bir siyasi süreci yürütmelidir” ifadelerini kullandı.

Tüm taraflara ülkenin petrol tesisleri altyapısını korumaları çağrısı yapıldı ve “Enerji kaynaklarının gayrimeşru yöntemlerle sömürülmesinden kaçınılmalı” denildi.

Siyasi süreç ne zaman başlayacak?

Libya zirvesi kararlarında, siyasi sürecin ne zaman nasıl başlayacağına dair somut bir madde yer almadı.

Ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında UMH Başbakanı Sarraj ve General Hafter’in belirleyeceği beşer kişilik delegasyonların gelecek birkaç gün içerisinde İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşeceğini ifade etti.


BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Metal işçileri meydanlarda buluştu: Taleplerimiz karşılanmazsa 5 Şubat'ta grevdeyiz
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Devran fotoğrafı çok güzeldi