Ana SayfaGüncelLibya’da Hafter güçlerinden Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı

Libya’da Hafter güçlerinden Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı

HABER MERKEZİ – Libya tezkeresinin Meclis’te kabul edilmesi hükümete yakın medyada “108 yıl sonra Trablus’ta” başlığıyla karşılık bulurken, Libya’da ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri Halife Hafter yanlıları ülkeye gelecek Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı yaptı.

Libya tezkeresinin AKP ve MHP oylarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesiyle Trablus hükümetine (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti) destek için Türk askerinin bu ülkeye gönderilmesinin resmen önünü açmış oldu.

Hükümete yakın medya bugün 1911’de yaşanan savaşı hatırlatarak, “Mehmetçik 108 yıl sonra Trablus’ta” başlığıyla tezkere haberini duyurdu.

Söz konusu tezkere bir yıl süreyle geçerli olacak.

Bölgeye gönderilecek asker sayısı, nerede ve nasıl görev yapacakları ise Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.

AKŞAM - 03 Ocak 2020

BM’den uyarı, Rusya’dan açıklama, AB’den tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ülkeye gönderilecek Türk birliklerinin gelecekteki olası barış şansını daha da bozacağını ifade etti.

Salame, “Üye ülkelerin Libya çatışmasına doğrudan askeri katılımı, çatışmayı artırıyor, ateşliyor ve uzatıyor” dedi.

Rusya’dan da Libya tezkeresi için “endişe verici” açıklaması geldi.

Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Trablus’un talebi doğrultusunda Libya’ya asker göndermenin krizi daha da derinleştirebileceğini ve karmaşık hale getireceğini belirterek, “Türk Parlamentosunun kararı endişe verici” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) ise Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme kararından duyduğu ‘endişeyi’ dile getirdi.

AB sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Libya krizinin askeri çözümü yoktur. Çatışan tarafları desteklemek, bu ülkeyi ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecektir” denildi.

Sözcü ayrıca, tüm uluslararası ortakların, BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosuna “tam olarak uyması” ve BM Özel Temsilcisi Salame’nin çabalarına destek vermesi gerektiğini belirtti.

Halife Hafter güçlerinden silahlanma çağrısı

Fotoğraf: AP

Tezkerenin Meclis’te kabul edilmesinin ardından Libya’da ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri Halife Hafter yanlıları sivillerin Türk Ordusu’na karşı silahlanması çağrısında bulundu.

Euronews’in aktardığına göre Twitter üzerinden yapılan paylaşımda General Hafter’e bağlı güçler halkın vatanını koruması için silahlanmasının bir “zorunluluk” olduğunu belirtti.


Libya tezkeresi Meclis’te kabul edildi

Libya tezkeresi Resmi Gazete’de


Libya’da kim kimi destekliyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Ünivesitesi'ndeki yemek protestosu devam ediyor
Sonraki Haber
Kasım Süleymani’nin öldürülüşüne ilişkin CHP ve HDP'den açıklama