Ana SayfaDünyaLibya’da Hafter’e bağlı güçler Sirte’yi ele geçirdi

Libya’da Hafter’e bağlı güçler Sirte’yi ele geçirdi

HABER MERKEZİ – Libya’da General Hafter’e bağlı güçler, Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki Sirte’yi ele geçirdiklerini açıkladı. Diğer yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Sarraj Cezayir’e gitti.

Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolündeki kıyı kenti Sirte’yi ele geçirdiklerini açıkladı.

Sirte’nin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmının Hafter’e bağlı güçlerin kontrolüne geçtiği bildirildi.

Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmet el Mismari, Bingazi’de yaptığı basın açıklamasında, operasyonun sadece “3 saat” sürdüğünü söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Mismari, “Sirte terörist gruplardan tamamen kurtarıldı” diye konuştu.

Trablus’un 450 km doğusunda bulunan Sirte, 2016’dan bu yana Fayez el Sarraj’ın başkanlık ettiği UMH’nin kontrolündeydi.

Çavuşoğlu ve Sarraj Cezayir’e gitti

Diğer yandan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez el Sarraj, ülkesindeki gelişmelerle ilgili görüşmeler için Pazartesi günü (dün) Cezayir’e gitti.

Cezayir cumhurbaşkanlığı, Sarraj’ın Libya’daki “zor durumla ilgili çözüm yollarını tartışmak” üzere üst düzey bir ekiple birlikte geldiğini açıkladı.

Sarraj’ın Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüşeceği bildirildi.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1214274593017466880?s=20

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun da Cezayir’e gittiği aktarıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “bölgesel durum ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı” belirtildi.

Görsel: BBC

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.

TBMM’ye sunulan Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmiş, böylece Türkiye’nin bu ülkeye asker göndermesinin resmen önü açılmıştı.

Ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerlerinin Libya’ya “peyderpey” gönderilmeye başlandığını açıklamıştı.

Erdoğan, askerlerin Libya’da muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetmişti.

General Hafter ise Türkiye’nin kararına karşı silahlanma ve mücadele etme çağrısı yapmıştı.


Libya: BAE’den Türkiye’ye uyarı, Hafter’den ‘cihat’ çağrısı

Libya tezkeresine iki ülkeden tepki: ‘Sözleşmeleri pervasızca ihlal ediyor’

Libya’da Hafter güçlerinden Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erkek şiddeti: Kadın gözünü kaybetti, evli olduğu Mehmet Kesler tutuklandı
Sonraki Haber
NASA, Samanyolu Galaksisi'nin merkezini görüntüledi