Ana SayfaÇalışma YaşamıLisa Çalan dahil sekiz belediye çalışanı kayyum tarafından işten çıkarıldı

Lisa Çalan dahil sekiz belediye çalışanı kayyum tarafından işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran katliamında iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın da aralarında olduğu sekiz çalışanın işine son verdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’te Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda beş kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Katliamdan yaralı olarak kurtulanlardan bir de Lisa Çalan idi.

Çalan, 2016 yılından bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde sahne tasarımcısı olarak görev yapıyordu.

Ancak Çalan’la birlikte belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda çalışan sekiz kişi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından işten çıkarıldı.

19 Ağustos 2019 tarihinde HDP yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı görevden alınarak yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu kayyum olarak atanmıştı.

“İş bulma imkânım başkalarına göre sınırlı”

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e işten çıkarılmasıyla ilgili konuşan Çalan, birçok arkadaşının işten çıkarıldığını, kendisinin onlardan farkının olmadığını belirterek, “Benim tek ayrıcalığım fiziksel koşullarım sebebiyle iş bulma imkânımın başkalarına göre çok sınırlı olması” dedi.

“Terörle Mücadele Kanunu’na göre terör mağdurlarının kamuda istihdam edilmesi gerekiyor. Beni de etmişlerdi. Peki n’oldu da işten atıldım?” diye soran Çalan, işten çıkarma ile ilgili kendisinin aranmadığını belirterek adresine gönderilen evrakı beklediğini söyledi.

Çalan, işten atılmalarına karar verenlerden birinin uzun yıllardır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığını ve herkesin tanıdığını belirterek, “Beni en çok üzen de bu oldu” dedi.

Saldırıyla ilgili davayı da hatırlatan Lisa Çalan, IŞİD’li üç sanığa müebbet hapis cezası verildiğini, devletin bu patlamada kendi kusurunu kabul edip kendisine tazminat ödediğini, arkasından ise işten çıkarıldığını belirterek, “IŞİD’le savaşan ve IŞİD’i mahkûm eden anlayışın, IŞİD mağduru bir kadını işsiz bırakarak mağdur etmesi sizce de garip değil mi?” diye konuştu.

“Mücadeleden vazgeçmeyeceğim”

Tedavisinin halen devam ettiğini belirten Çalan, mekanik protezlerinin bakımının, onarımının ve tedavisinin masrafları için sigortaya ihtiyacı olduğunu, düzenli olarak kendi imkanlarıyla yurt dışına gidip protezlerinin ayarlarını yaptırdığını ifade ederek, “Bütün bu harcamaları da kendim karşılıyorum” dedi ve ekledi:

“Ayağa kalkmak ve duruşmada katillerin karşısına dikilerek onlardan hesap sormak için mücadeleden hiç vazgeçmedim, bana bu haksızlığı yapanlarla da mücadele edeceğim.”

Lisa Çalan hakkında

Sinemacı olan Lisa Çalan, Aram Tigran Konservatuarı’nda sinema eğitimi gördü.

Orta Doğu Sinema Akademisi ve çok sayıda film festivalinde yer aldı.

Çalan, 5 Haziran 2015’te Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda iki bacağını kaybetti.

Kadın sinemacılar, Çalan’a destek olmak için Temmuz 2015’te Birbirimizin Eli Ayağı Olalım Kampanyası başlatmıştı.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) da resmi internet sitesinde Filmmor imzalı kampanya metnini yayınlayarak kampanyaya destek vermişti.


Kayyum atanan belediyede dokuz çalışanın işine son verildi

Kayyum atanan belediyede 10 çalışanın işine son verildi

Kayyum protestosuna katılan altı işçinin işine son verildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Patates ve soğanın ihracatına izin şartı
Sonraki Haber
İzmir'de LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne katılan üç çocuğa dava açıldı