Ana SayfaÇalışma YaşamıMetal işçileri meydanlarda buluştu: Taleplerimiz karşılanmazsa 5 Şubat’ta grevdeyiz

Metal işçileri meydanlarda buluştu: Taleplerimiz karşılanmazsa 5 Şubat’ta grevdeyiz

HABER MERKEZİ – Bursa ve Gebze’de düzenledikleri mitingde toplu iş sözleşmesinin tıkandığını ve kendilerine ‘yoksulluk ücreti’ dayatıldığını söyleyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde 5 Şubat’ta genel greve gideceklerini duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) 130 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerini tıkaması ve taleplerini kabul etmemesi üzerine Bursa ve Kocaeli’nin Gebze ilçesinde miting düzenledi.

Gebze Kent Meydanı’ndaki mitinge DİSK’e bağlı birçok sendika ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) da katıldı.

Grup Yapıcı’nın sahne almasıyla başlayan mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, masa başında belirlenen enflasyon rakamlarıyla işçi ve emekçinin ücretlerinin aşağıya çekilmek istendiğini, bu senaryoyla yaz aylarındaki TİS görüşmelerinde ve asgari ücretin belirlenmesinde tanıklık ettiklerini söyledi.

“Açlık sınırının altında bir asgari ücreti bizlere reva gördüler. Ve bugün de MESS hayatı üreten metal işçilerine sefalet ücretini dayatıyor” diyen Çerkezoğlu, işverenlerin bu ücret ve koşulları dayatırken cesaretlerini grev yasaklarından aldığını ifade etti.

“Peki, biz işçi, emekçi ve kadınlar gücümüzü nereden alıyoruz? Metal işleri gücünü ve cesaretini nereden alıyor? Metal işçileri güçlerini ellerinden, ellerinden alıyor. Metal işçileri cesaret ve gücünü örgütünden ve örgütünün tarihinden alıyor.
Buradan işverenleri uyarıyoruz. Bu meydanı iyi görsünler. İş yerlerinden fabrikalarda sokaklardaki ve ülkenin dört bir tarafından Gebze Meydanı’nı dolduran metal işçilerinin iradesini iyi görsünler. Görün metal işçilerinin coşkusunu ve kararlılığını. Metal işçisi greve hazır.”

‘5 Şubat’ta grevdeyiz’

Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, örgütlü oldukları 41 fabrikada yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinin grev aşamasına geldiğini, ekim ayından bu yana sürdürdükleri görüşmelerde ilerlemenin kaydedilmediğini dile getirdi.

Grev için bütün prosedürlerin tamamlandığının altını çizen Serdaroğlu, talepleri karşılanmadığı takdirde greve gideceklerini söyledi.

“5 Şubat tarihi metal işçilerinin grev tarihidir. Süre daraldı, metal işçilerinin taleplerini karşılayan bir adım atılmazsa metal işçileri 5 Şubat’ta grevdedir. Bütün sermayeler bütün hükümet bunu duysun; metal işçileri asla grev yasağıyla da boyun eğmeyecektir.”

‘Sabır taşı çatladı’

Bursa’da ise metal işçileri çevre illerden gelen diğer emekçilerle birlikte Mudanya Bulvarı’nda bir araya gelerek FSM Bulvarı’ndaki hastane alanına yürüdü.

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “MESS bu alanı bir görsün, yoksa kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli’de toplayacağız” dedi.

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak da mitingin sadece metal işçilerinin değil, emeğinin hakkını alamayan milyonlarca işçinin mitingi olduğunu söyledi.

“Patronlar fabrikaların bacalarının kendiliğinden tüttüğünü sanıyor. Kendinize gelin beyler üretim rekorunu biz kırıyoruz. Biz çalıştık biz ürettik ama maalesef karşılığını alamadık. Size enflasyon kadar zam dediler. Yetmedi greve giderseniz ertelenir enflasyonu bile alamazsınız dediler. Sabır taşı çatladı.”

Konuşmaların ardından Haluk Levent işçilere konser verdi.

İşçilerin talepleri ne?

Görüşmelerde işveren sendikası olan Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), ilk altı ay için yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma gibi dayatmalarda bulunuyordu.

Metal işçileri ise yüzde 26 zam istiyor ve MESS’in 3 yıllık sözleşme dayatmasını kabul etmediklerini ifade ediyordu.

MESS’in bu talepleri kabul etmemesi üzerine Metal işkolunda üç sendikada üye 130 bin işçiyi ilgilendiren, 7 Ekim 2019 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Ulusal Birlik Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi
Sonraki Haber
Libya zirvesi: Silah ambargosuna uyulacak, ülkenin iç işlerine karışılmayacak