Ana SayfaDünyaMısır’da AA bürosuna polis baskını: Dört gözaltı

Mısır’da AA bürosuna polis baskını: Dört gözaltı

HABER MERKEZİ – Mısır polisinin, Anadolu Ajansı’nın başkent Kahire’deki bürosuna düzenlediği operasyonla dört kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) Mısır’ın başkenti Kahire’deki bürosuna, dün akşam saatlerine polislerce baskın düzenlendi.

AA’nın aktardığına göre, Mısır polisi biri Türkiye vatandaşı olmak üzere dört çalışanı gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar şöyle: AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı, Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı Abdelselam Muhammed.

AA ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği avukatları, gazetecilerin neden gözaltına alındığı ve nereye götürüldüğüne dair Mısır makamlarından bilgi talep etse de herhangi bir yanıt alamadılar.

Daha sonra bir açıklama yapan Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Mısır polisinin gözaltına aldığı ajans çalışanlarının Mısır savcılığı tarafından sorgulandığına dair ellerine haber ulaştığını bildirdi.

Ankara’dan tepkiler

Bu gelişmenin ardından Mısır’ın Ankara’daki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, polis baskını kınanarak şu ifadelere yer verildi:

“Mısır makamlarından AA’nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır’daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da “Mısır makamlarının, Türk medyasına yönelik düşmanca uygulamalarını kınıyoruz. Mısır’ın darbeci yönetiminin, Anadolu Ajansı çalışanlarına yönelik düşmanca girişimi nasıl bir acziyet içinde olduklarının göstergesidir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise “Mısır rejiminin Anadolu Ajansı Kahire Bürosuna düzenlediği baskını ve çalışanların gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Mısır’dan açıklama

Diğer yandan Mısır İçişleri Bakanlığı, Anadolu Ajansı’nın Kahire’deki ofisine düzenlenen polis baskınıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık, söz konusu büronun “yalan” ve “olumsuz” bilgi yaydığını savundu.

Reuters’ın haberine göre açıklamada, “Milli güvenlik makamları, Türk elektronik medya komitelerinden birinin, bir daireyi muhalif faaliyetleri için merkez olarak kullandığını tespit etti” denildi.

Bakanlık, bu faaliyetlerin arkasında ise Türkiye ve Müslüman Kardeşler’in olduğunu iddia etti.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe, AA



Önceki Haber
Hakkari'de şüpheli asker ölümleri
Sonraki Haber
Savcıdan yedi gazetecinin beraatine itiraz