Ana SayfaGüncelMİT Başkanı Fidan Moskova’da Suriye istihbarat şefiyle görüştü

MİT Başkanı Fidan Moskova’da Suriye istihbarat şefiyle görüştü

HABER MERKEZİ – MİT Başkanı Fidan ile Suriye istihbaratının başı Memlük Moskova’da görüştü. Ankara’dan bir yetkili, görüşmede İdlib’deki ateşkesi ve “YPG’ye karşı birlikte mücadele olasılığının” ele alındığını söyledi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın, Pazartesi günü Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük ile bir araya geldiği bildirildi.

Reuters haber ajansı görüşmeyi, yıllardır gerçekleşen “ilk resmi temas” olarak duyurdu.

Görüşmeye ilişkin haber ilk önce Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer aldı.

SANA’da yer alan habere göre Memlük, Suriye’nin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün Türkiye tarafından tam olarak tanınmasını istedi.

Ayrıca Ali Memlük, Türkiye’nin Suriye topraklarından “tamamen ayrılmasını” da talep etti.

SANA, görüşmeye Rusya’dan yetkililerin de katıldığını duyurdu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters’a görüşmeye ilişkin konuşan Ankara’dan bir yetkili ise Fidan ve Memlük’ün, İdlib’deki ateşkesi ve “YPG’ye karşı mücadele konusunda olası bir işbirliğini” ele aldığını belirtti.

Türkiye ve Suriye istibarat birimleri arasında geçmişte görüşmeler gerçekleştirildiği biliniyordu. Ancak taraflar arasında yapılan bu düzeydeki bir görüşme ilk kez kamuoyuna yansıdı.

Erdoğan Esad’a ‘terörist’ demişti

Ankara, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye iç savaşında Beşar Esad rejimine karşı savaşan silahlı güçleri destekliyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan yaklaşık dokuz yıldır devam eden iç savaşın ilk aşamalarında Şam yönetimi lideri Esad için ‘terörist’ ifadesini kullanmış, devrilmesi çağrısında bulunmuştu.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe, VOA Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dünyanın bilinen en eski maddesi bulundu
Sonraki Haber
Akşener'den hükümete Libya tepkisi