Ana SayfaDünyaMSB’den İdlib’de ateşkes açıklaması: 12 Ocak’ta başlayacak

MSB’den İdlib’de ateşkes açıklaması: 12 Ocak’ta başlayacak

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı, Ankara ile Moskova arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde Suriye’nin İdlib vilayetinde 12 Ocak’tan itibaren ateşkes uygulaması başlatılacağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde ateşkes sağlandığını duyurmasının ardından Türkiye’den de bir açıklama geldi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya ile sağlanan mutabakat çerçevesinde ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ içerisinde 12 Ocak’tan itibaren ateşkes uygulaması başlatılacağı duyuruldu.

Bakanlığın açıklamasında, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisinde; hava-kara saldırılarının durdurulması, can kayıpları ile yeni göç akımlarının önlenmesi ve hayatın yeniden normale döndürülmesine katkı sağlamak maksadıyla, Türkiye ve Rusya Federasyonu ateşkes rejiminin uygulanması konusunda mutabık kalmışlardır. Bu kapsamda 12 Ocak 2020 saat 00.01’den itibaren ateşkes uygulaması başlatılacaktır” denildi.

Diğer yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın, gelecek hafta başında çeşitli temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gideceği belirtildi.

Görüşmede Suriye ve Libya’daki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon düzenlediği İdlib’in kontrolü büyük oranda halen El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam’ın elinde.

Ancak Ağustos ayında ilan edilen ateşkesin ardından son dönemde rejim güçlerinin operasyonları yeniden yoğunluk kazanmış durumdaydı.

Ankara, geçen ay bu konuyla ilgili olarak Moskova’ya bir heyet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, heyetler arası gerçekleşen görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan İdlib’de ateşkesi sağlamasını istediğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmede de, İdlib konusu ele alınmıştı.

Erdoğan ile Putin’in ortak açıklamasında, “İdlib’deki ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükunetin, İdlib konusundaki bütün anlaşmaların tamamen uygulanmasıyla sağlanması gerekliliği” vurgulanmıştı.




Önceki Haber
“Gazeteciler mesleklerini yapamaz hale getirildi”
Sonraki Haber
Mor Yakup Kilisesi rahibi tutuklandı: 'Süryanilere geri dönmeyin mesajı veriliyor'