Ana SayfaEkolojiMücella Yapıcı: Kanal İstanbul tümden reddedilmeli

Mücella Yapıcı: Kanal İstanbul tümden reddedilmeli

HABER MERKEZİ – Mimar Mücella Yapıcı, Kanal İstanbul projesinin bugüne kadar yapılan tahribatın en üst noktası olacağını vurgulayarak, coğrafyanın tamamını etkileyecek bu projenin tümden reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Kanal İstanbul projesi için hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduktan sonra onaylandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kanal İstanbul’da kararlıyız, adımımızı süratle atacağız” diyor.

Projeye karşı itirazlar ise sürüyor. İstanbulluların 17 Şubat 2020’ye kadar karşı dava açma hakkı var.

“Tahribatın en üst noktası olacak”

Tartışmalar sürerken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi Mücella Yapıcı’dan uyarılar var.

Kanal İstanbul’a karşı birçok platformda itiraz ve uyarılarını dile getiren Yapıcı, ANF’den Zeynep Kuray’a verdiği demeçte, ‘coğrafyanın tamamını etkileyecek projenin tümden reddedilmesi gerektiğinin’ altını çizdi.

Fotoğraf: Zeynep Kuray

AKP iktidarının üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı gibi İstanbul’da itirazlara karşın hayata geçirdiği projelerin zararlarına değinen Yapıcı, Kanal İstanbul projesinin ise bugüne kadar yapılan tahribatın en üst noktası olacağı uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011’de duyurduğu projenin, üçüncü havalimanı ve üçüncü köprü ile düşünülmezse vereceği zararın anlaşılamayacağına dikkat çeken Yapıcı, İstanbul’un var olduğundan beri bütün yaşam kaynaklarını ve nefesini Kuzey Karadeniz’den aldığını belirtti.

Yapıcı bundan ötürü bugüne kadar yapılmış bütün çevre düzeni planlarında temel ilke olarak İstanbul’un doğu-batı istikametindeki büyümesinin ve kentin asla kuzeye doğru geliştirilmemesinin ilke edinildiğini kaydetti.

Son projelerin İstanbul’da bu istikameti hedef aldığını söyleyen Yapıcı, Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesinin ise bütün coğrafyayı etkileyeceğini söyledi.

“Eğer sen kente bütün suyunu, nefesini, ekmeğini keserek bakarsan ve buna ekonomik getiri dersen zaten yaşam olmayan bir yerden suni bir yaşam önermiş olursun. İşte Kanal İstanbul projesi tam da bu.
“Bütün bu zararları bile bile niye bunu yapıyorsunuz? Neden insanları kandırıp bunları yapmak zorunda bırakıyorsunuz?
“Üstelik bütün bu projeler ekonomik felaketle sonuçlanacak. Köprüleri yap-işlet-devret ile yapıyorsunuz, havalimanı için bütün ormanlarda taş ocakları yaptınız. Tek nefes alabildiğimiz noktayı yok ediyorsunuz. Marmara’nın, Karadeniz’in ölümüne neden oluyorsunuz.”

Deprem uyarısı ve çağrı

Kanal projesi için çalışmaların yapılacağı Küçükçekmece üstünde iki diri fay attı ve iki tarafında da atom reaktörü olduğuna işaret eden Yapıcı, vurulacak her kazmada zeminin oynayacağını da belirtti.

Yapıcı, coğrafyayı olumsuz etkileyecek bu projenin tümden reddedilmesi gerektiğinin altını çizdi.


İtirazlara karşı Kanal İstanbul’un ÇED raporuna onay

TMMOB’dan “Kanal İstanbul’a Karşı Yurttaş Davası” için çağrı

10 maddede ‘Kanal İstanbul’ hakkında bilmeniz gerekenler

9 maddede Kanal İstanbul’la gelecek ‘yıkım’

Kanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf’in kaderini paylaşacak

Kanal İstanbul: Gemi garantisi verilecek, fatura yine halka kesilecek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisinde bu hafta 'Elveda' var
Sonraki Haber
Hakkari'de köylüler 'yasak' nedeniyle hayvancılık yapamaz hale geldi