Ana SayfaEğitimÖğretmenlere “sarılma” cezasına valilik savunması: Konusu suç teşkil eden fiil

Öğretmenlere “sarılma” cezasına valilik savunması: Konusu suç teşkil eden fiil

HABER MERKEZİ – Van’da bir lisede doğum günü kutlamak için birbirlerine sarılan iki öğretmenin sürgün ve aylıktan kesme ile cezalandırılmasına valilikten savunma geldi. Van Valiliği ‘kendilerine gelen bilgiler’ doğrultusunda ‘okul içerisinde konusu suç teşkil eden fiillerin gerçekleştiğini’ iddia etti.

Van’ın Çatak ilçesinde bulunan bir lisede iki öğretmenin doğum günü kutlamak için birbirlerine sarılarak tebrik etmesinin “suç” sayılmasına valilikten savunma geldi.

Valiliğin de soruşturma izni vermesi sonrası öğretmenlere sürgün ve aylıktan kesme cezaları verilmişti.

Van Valiliği konuya dair açıklamasında “kamu görevlilerinin hizmet içi ve dışındaki davranışlarının, resmi sıfatlarının gerektirdiği niteliklerle bağdaşır olması gerektiğini” belirtti.

Valilik, “konusu suç teşkil eden fiillerin okul içinde gerçekleştiğini” beyan ederek, verilen cezanın arkasında durdu.

20 Mayıs 2019’da yaşanan ancak kamuoyunun gündemine üç gün önce giren konuya dair Van Valiliği’nden gelen açıklama şöyle:

“Kamu görevlilerinin hizmet içi ve dışındaki davranışlarının, resmi sıfatlarının gerektirdiği niteliklerle bağdaşır olması gerekmektedir. Devlet memurlarının mevzuat hükümlerine aykırı hareket ettiği ya da kanunla belirlenen suç fiillerinin herhangi birini işledikleri yönünde ulaşan ihbar ve şikayetler hukuk güvenliği kapsamında Valiliğimiz tarafından incelenmekte ve soruşturulmaktadır.
“Bu kapsamda, ilimiz Maarif Müfettişleri tarafından ‘Bir lisede iki öğretmene ait uygunsuz görüntülerin bulunduğu’ iddiasıyla ilgili inceleme – soruşturma çalışmaları başlatılmış, soruşturma sonucunda ilgili kişiler hakkında disiplin ve idari teklifler getirilmiştir.
“İlgili haberlerde iddia edildiği gibi ‘doğum günü kutlaması ortamında yaşanan bir durumun söz konusu olmadığı’ tespit edilmiştir. Yapılan inceleme – soruşturma işlemleri sırasında elde edilen bilgiler, görüntüler ve tanık ifadeleri, ‘konusu suç teşkil eden fiillerin okul içinde gerçekleştiğini’  ortaya koymuştur.”

Ne olmuştu?

Çatak’ta bir lisede iki öğretmenin doğum günü kutlamak için birbirlerine sarılması meslektaşlarınca şikayet edilmişti.

Konu, Mezopotamya Ajansı’ndan Adnan Bilen’in haberi ile kamuoyunun gündemine girmişti.

Şikayetler sonrası valilik soruşturma izni vermiş, kaymakamlık öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Milli Eğitim Müdürlüğü ise “uygunsuz” diyerek öğretmenlere sürgün ve aylıktan kesme cezası vermişti.

Öğretmenler savunmalarında, “Sarılmanın şekli ve şartları hakkında suç olduğu bir durum ne Anayasa ne de Milli Eğitim Yönetmeliği’nin hiçbir yerinde yazmaz” demiş, tüm insanların yaptığı gibi sarılarak doğum günü kutladıklarını beyan etmişlerdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2020 için bir "queer takvim"
Sonraki Haber
'Sokakta yaşıyordu': İstanbul'da bir kişi battaniye altında ölü bulundu