Ana SayfaGüncelÖlüm orucundaki İbrahim Gökçek’e müebbet istendi

Ölüm orucundaki İbrahim Gökçek’e müebbet istendi

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkında müebbet hapis cezası istendi. İddianamede DGM ile TEM “arşivi”, tanık ifadeleri ve gözaltındaki “örgütsel tavrı” kanıt olarak gösterildi.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Gökçek soruşturma kapsamında 26 Şubat 2019’da sabaha karşı 02.30 sıralarında İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskınla gözaltına alınmış, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce 1 Mart’ta da tutuklanmıştı.

Tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren Gökçek’in eylemi 219’uncu gününde.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, İbrahim Gökçek hakkındaki 159 sayfalık iddianame, 30 Mart 1972’deki Kızıldere Katliamı’ndan başlıyor.

İddianamede, 2005 yılından itibaren tutulmuş olan Terörle Mücadele Şubesi (TEM) kayıtları, dokuz ayrı tanık ifadesi ve Gökçek’in gözaltında bulunduğu sürede gösterdiği iddia edilen “örgütsel tavır” kanıt olarak gösterildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin kayıtları, 2004-2005 yıllarından başlarken, fişleme kayıtları ise 2005 yılına uzanıyor.

Kayıtlarda, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) verilen 2003 tarihli bir karar da var.

Kayıtların hiçbirinde Gökçek hakkında bir suçlama yer almazken, hakkındaki UYAP kayıtlarında ise İçişleri Bakanlığı’nın ‘Terör Arananlar Listesinde’ de ‘GRİ kategoride’ yer aldığı belirtiliyor ancak bunun nedeni ise açıklanmıyor.

“Tek üye olduğum grup, Grup Yorum’dur”

İbrahim Gökçek sulh ceza hakimliğindeki ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi:

“Tek üye olduğum grup, Grup Yorum’dur. Tek işim Grup Yorum’da müzik yapmaktır. Onun dışında bir yere üye değilim, yönetici değilim. İdil Kültür Merkezi’nde çalışırım.
“Yakalandığım yer de stüdyodur. Biz adaletten kaçtığımız yoktur. Adalet bizden kaçmaktadır.
“O kadar çok kapılarımız kırıldı, bilgisayarlarımız götürüldü ki, yaptığımız kayıtların hepsi gitti. Bunları nasıl koruyacağız, nerede saklayacağız? Orası Türkiye tarihinde adaletsizliğin simgesi haline gelecektir.
“Bizi serbest bırakın, biz sanat yapalım.”

Gökçek, aleyhindeki tanık ifadesini de kabul etmediğini belirtti:

“C.B.’nin ifadesini kabul etmiyorum. O bile sadece ‘[öyle olduğunu] düşünüyorum’ şeklinde beyan vermiştir. Düşünüyorsun demekle insanlara leke sürülmez.
“Eşim bir ay önce tahliye oldu. Hasret bile gideremeden ayrılık yolları açılıyor. Eğer gerçekten adalete güvenin, derseniz güvenelim. Bize adalete güvenmek için bir şans verin ve bizi serbest bırakın biz de işimizi yapalım. Bir yere gitmedik. Türkiye’deyiz.”

Eylemleri sürüyor

Grup Yorum üyeleri Bahar Kurt, Helin Bölek ve İbrahim Gökçek tutuklu üyelerinin serbest bırakılması, İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında çıkarılan yakalama kararlarının kaldırılması, konser yasaklarının son bulması talebiyle başlattığı açlık grevi ve ölüm orucu eylemi devam ediyor.

219 gündür eylemde olan İbrahim Gökçek’in yanı sıra Bahar Kurt açlık grevinin 226’ncı gününde.

Açlık grevinin 213’üncü gününde ölüm orucuna başlayan Helin Bölek’in eylemi ise 216’ncı gününde.

Talepler

Grup Yorum üyelerinin talepleri şöyle:

  • Grubun çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın.
  • Grup Yorum üyeleri “arananlar” listelerinden çıkarılsın.
  • Konser yasakları kaldırılsın.
  • Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
  • Tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın.

Sanatçı, hukukçu ve hekimlerden çağrı: Grup Yorum için geç olmadan adım atılmalı

Nuriye Gülmen’den Grup Yorum üyeleri için çağrı: Yarın geç olabilir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yine uzatıldı: Van'daki eylem yasağı üç yılı aşkındır sürüyor
Sonraki Haber
Yolsuzluk Algı Endeksi: Türkiye tarihindeki en düşük sırada