Ana SayfaGüncelOrdu’da domuz gribi teşhisi konan hasta hayatını kaybetti

Ordu’da domuz gribi teşhisi konan hasta hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsü nedeniyle 38 yaşındaki bir hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Grip vakalarına ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Geçen yıl rakamları ile kıyaslandığında grip sayısında bir artış olmadığını” savundu.

Ordu’da 38 yaşındaki Yener D., önceki gün rahatsızlanınca Umut Hastanesi’ne kaldırıldı.

Domuz gribi teşhisi konulan Yener D., dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti.

İHA’nın haberine göre Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Ankara’ya gönderilen örneklerin tahlili sonucu hastanın H1N1 virüsü sebebiyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

AA Editör Masası’na katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da iki çocuğun ve Ordu’da bir kişinin ölümüne neden olan grip vakalarına ilişkin “Geçen yıl rakamları ile kıyaslandığında grip sayısında bir artış olmadığını, yeni bir ajanın söz konusu olmadığını, bu anlamda bir risk taşımadığını söyleyebilirim” dedi.

Şu anda mevsimsel gribin yarısında “H1N1” virüsünün etkili olduğunun bilindiğini dile getiren Koca, “Bu anlamda artık ‘domuz gribi’ adlandırmasını yapmıyoruz, rutin, mevsimsel bir grip ajanının olduğunu biliyoruz. Tedirgin olmaya gerek yok” diye konuştu.

H1N1 hakkında bilinenler

  • Hastalığın kuluçka süresi 3-4 gün.
  • Bulaştırıcılık süresi bilinmemekte. Çin verilerine göre 6.4 gün (1-22 gün arasında değişiyor)
  • Pandeminin durması için toplumun yüzde 40’nın enfekte olması gerekiyor.
  • Mikrobu alanların yüzde 50’sinde hiçbir bulgu gelişmemekte.
  • Hastalananların büyük bir kısmında bulgular hafif seyretmekte.
  • Hastalık 2-3 günde kendiliğinden, hiçbir ilaca gerek kalmadan düzelmekte.
  • Gebelerde, aşırı şişmanlarda, süreğen hastalığı (şeker hastalığı, kalp hastalığı vb.) olanlarda hastalık ağır seyredebilmekte.

Domuz gribi hakkında kısa bilgi

Pandemik İnfluenza A (H1N1) virüsünün neden olduğu domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak ortaya çıkmış olan yeni grip türüdür. İlk defa Mart 2009’da Meksika’da insanlar arasında görülmeye başlayan grip salgını hızla dünyaya yayılmış ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 11 Haziran 2009’da pandemi* (faz 6) alarmı vermiştir.

Domuz gribi hakkında en çok sorulan soruları kısaca derledik.

Hastalığın klinik seyri nedir?

Hastalığın klinik belirtileri mevsimsel gripten farklı değildir. Pandemik grip (H1N1) şu aşamada mevsimsel influenzadan (grip) daha ağır seyretmemektedir. Ancak hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Mevsimsel influenzadan en önemli farkı toplumun büyük kesiminin daha önceden bu ve benzeri olan virüslerle karşılaşmamış olmasıdır. Bu nedenle dünya nüfusunun önemli bir kısmı hastalığa açıktır. Pandemik H1N1’in öldürme hızı binde 3-5 arasındadır. Bu normal influenzadan daha düşük bir orandır. Ancak hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı normal influenzaya göre daha yüksektir.

Kimler daha çok etkileniyor?

Hastalığın bugüne kadarki seyri incelendiğinde, 6 ay-24 yaş arası çocuk ve gençlerin daha çok etkilendiği görülmüştür. Hamileler, hasta olan kişilerle ilk temas edebilecek hizmet grupları hastalıktan etkilenecek gruplar arasında sayılmaktadır. Hastalık 65 yaş üzerindeki kişilere kolay bulaşmamaktadır. Bunun 1918’de meydana gelen büyük salgın ile ilgili olduğu düşünülüyor. 1918’de meydana gelen grip salgınındaki virüs bugünkü virüse çok benziyor. O virüs 1950’lere kadar dolaştığı için 65 yaş üzerindeki kişilerin kısmi bağışıklık geliştirdiği kabul ediliyor.

Hasta olmamak için ne yapmalı?

Öncelikli risk grubu olarak ifade edilen çocuk-genç yaş grubunu hastalıktan korunması için kişisel hijyene dikkat başta gelmektedir. Okullarda hijyene, özellikle el hijyenine maksimum önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Küçük yaş gruplarında eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa alkollü el dezenfektanları kullanılmalıdır. Okullarda, çocukların bir arada bulunmalarının zorunlu olmadığı sınıf dışı faaliyetler sınırlanmalıdır. Ne kadar çok farklı gruptan çocuk bir araya getirilirse riskin o kadar artacağı unutulmamalıdır.

Belirtileri neler ve görülünce/hasta olunca ne yapılmalı?

Pandemik grip (H1N1) in belirtileri mevsimsel griple aynı olup ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve daha geri planda kalan burun akıntısı, ishal, bulantı-kusma gibi belirtilerdir. Hastalanan çocuklar okula gönderilmemeli, veliler bu konuda uyarılmalıdır. Hastalanan çocuklar hastalık tamamen iyileşene kadar -ki bu süre genellikle 7 gündür- evde tutulmalı, hastalığın daha uzadığı durumlarda ise ateş düştükten en erken 24 saat sonra okula gönderilmelidir. Hastalanan çocukların iyi beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalıdır.

* Pandemi: Dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklar için kullanılan tıbbi terim.


H1N1 virüsü ile ilgili detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den Halkbank'a milyonlarca dolar ceza tehdidi
Sonraki Haber
Yunanistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropoulou oldu