Ana SayfaGüncelOtonom’dan: Philip Turetzky’nin “Zaman”ı raflarda

Otonom’dan: Philip Turetzky’nin “Zaman”ı raflarda

HABER MERKEZİ – Philip Turetzky’nin “Zaman” kitabı Mustafa Çağlar Atmaca çevirisi ile raflarda. Otonom’dan çıkan kitap, zaman felsefesinin Avrupa düşüncesi içindeki gelişimini takip ediyor. Ancak Turetzky çalışmasında zaman üzerine incelemesini alternatif çözümleri sıralamak yerine problemin kendisini geliştiren bir tarihyazımına dönüştürüyor.

Philip Turetzky’nin zaman felsefesinin Antik Yunan’dan Batı felsefesinde çağdaş yaklaşımlara kadar Avrupa düşüncesi içindeki gelişimini takip ettiği kitabı “Zaman”, Mustafa Çağlar Atmaca’nın çevirisiyle Otonom Yayıncılık’tan çıktı.

Kitap, zaman felsefesinin tarihine odaklandığı ilk kısımda, antik ve modern felsefe içinde geliştirilen zaman teorilerini Aristoteles’ten Nietzsche’ye kadar uzanan kronolojik bir sıra içinde sunuyor.

İkinci kısımda ise, yirminci yüzyıla damgasını vurmuş üç büyük felsefe geleneğinin bakış açılarını zaman felsefesi temelinde karşılaştırıyor.

Resim

McTaggart ve Mellor gibi filozofların temsil ettiği analitik felsefe, Husserl ve Heidegger’in geliştirdiği fenomenoloji ve son olarak, Bergson ve Deleuze’ün de dahil olduğu ayrıksı gelenek arasındaki bağlantıları ve ayrımları zaman problemi etrafında yeniden ele alıyor.

Turetzky böylece zaman üzerine incelemesini alternatif çözümleri sıralamak yerine problemin kendisini geliştiren bir tarihyazımına dönüştürüyor.

Philip Turetzky hakkında

Yıllarca Colorada State University’de felsefe hocası olarak görev yapan Philip Turetzky, estetik, zaman felsefesi, felsefe tarihi, postyapısalcılık ve fenomenolojiyle ilgilenmektedir.

The Elements of Arguments kitabının da yazarı olan Turetzky’nin ritim, imajlar ve fenomenoloji hakkında çeşitli yazıları bulunmaktadır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriye ordusu İdlib'de ilerliyor, Erdoğan'dan Moskova'ya tepki
Sonraki Haber
Tutuklu gazeteci Aziz Oruç için hapis istemi