Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem Ana Davası: Beş gazeteci ve yazara hapis cezası istendi

Özgür Gündem Ana Davası: Beş gazeteci ve yazara hapis cezası istendi

HABER MERKEZİ – Özgür Gündem Ana Davası’nda savcı, dokuz gazeteci ve yazardan Eren Keskin, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı, Zana Kaya ve Aslı Erdoğan’ın hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Eren Keskin, “Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz” dedi. Duruşma 14 Şubat’a ertelendi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 30 Ekim 2016 tarihinde kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazarları ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dokuz ismin yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası” olarak bilinen davanın 15’inci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve dil bilimci Necmiye Alpay ile avukatlarının katıldığı duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Savcı, Keskin’in kaleme aldığı 4 yazı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada İnan Kızılkaya’ya da Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu dönemde yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle “örgüt üyeliği”nden ceza istendi.

Kemal Sancılı için de gazetenin imtiyaz sahibi olması ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla ceza verilmesi talep edildi.

Zana (Bilir) Kaya hakkında ise gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde gazetede çıkan yazı ve haberler nedeniyle “basın yayın yoluyla zincirleme şekilde örgüt propagandası” iddiasıyla ceza istendi.

Savcı, yazar Aslı Erdoğan için de “örgüt propagandası” iddiasıyla hapis cezası talep etti.

Mütalaada Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un ise tüm suçlamalardan beraati talep edildi.

Diğer yandan savunması alınmayan davanın diğer sanıkları Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının ayrılması istendi.

Fotoğraf: MA

Eren Keskin: Bizi düşman olarak görüyorsunuz

Mütalaanın ardından söz alan Eren Keskin savunmasında, “Ben iddia makamı tarafından, şu anda bir ‘silahlı örgüt üyesi’ olarak adlandırılıyorum. Bu Türkiye’nin kendi hukukuna da aykırıdır. Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz. Bunu akıl almaz buluyorum. Süre istiyorum çünkü ben örgüt üyesiymişim ve bu bugüne kadar olmadığım bir şey. Bunu size nasıl anlatacağımı bulmam lazım” dedi.

Gazetecilerin avukatları da mahkemeden süre talep etti.

Süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Şubat’a erteledi.

Özgür Gündem Davaları

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesi, 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile tamamen kapatıldı.

Gazetenin çalışanları ile yazar ve yöneticileri “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla hala yargılanıyor. Bu davalar üç ayrı şekilde yürütülüyor; ilki gazete çalışanlarının yargılandığı dava, ikincisi yazar ve yöneticilerin de yargılandığı “Ana Dava” olarak anılan dava, üçüncüsü ise Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri Davası.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında devam eden 95 davanın yanısıra çeşitli yazarlar hakkında da açılmış 29 dava bulunmakta.

22 Mayıs’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu duruşmalara devam edildi. Eren Keskin ve Reyhan Çapan’a 3’er yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2 yıl 1 ay, Ayşe Batumlu ve Reyhan Hacıoğlu’na 1’er yıl 3’er ay, Tahir Temel ve Hüseyin Güçlü’ye 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ceza alan 7 kişi için “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar verilirken, bir tek Batumlu ve Hacıoğlu’nun cezaları ertelendi.

16 Ağustos 2016’daki kapatılma kararı ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri, aralarında o esnada haber takibi yapan İMC TV ve DİHA çalışanları da dahil 24 gazeteci gözaltına almıştı. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun da evlerine polis baskını yapılmıştı.

22 Ağustos 2016’da Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve Yazıişleri Müdürü Zana Kaya sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Yazar ve yönetim kadrosundan aralarında Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’ta tutuklandı. Yayın danışma kurulu üyeleri Erdoğan ve Alpay’la birlikte eski yazıişleri müdürü Zana Kaya 29 Aralık 2016’da tahliye edildiler.

“Özgür Gündem Ana Davası” olarak anılan ve Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, yönetici ve yazarları olan Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, Zana Kaya, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Bilge Oykut’un da yargılandığı bu dava kapsamında ise eski Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya 441 gün, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından 31 Ekim 2017 tarihinde tahliye edildi.

Çözüm sürecinin kesintiye uğraması sonrası 24 Temmuz 2015’le başlayan çatışmalı süreçte, Kürt basınının en önemli yayın organlarından Özgür Gündem sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı.

Bu baskı politikasına karşı 3 Mayıs 2016’da Basın Özgürlüğü Günü’nde “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası başlatıldı.

Dayanışma kampanyasında “1 Günlük Nöbetçi Yayın Yönetmeni’’ olarak 100 gazeteci, sanatçı, yazar, akademisyen, sivil toplum temsilcisi ve siyasetçi görev aldı.

Kampanyaya katılanlar hakkında ardı ardına “örgüt propagandası” iddiasıyla davalar açıldı.

Bu kapsamda 20 Haziran 2016’da üç Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı tutuklandı, 10 gün tutuklu kaldılar. Üç isim ancak 17 Temmuz 2019’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın karar duruşmasında “suç koşulu oluşmadığı” gerekçesiyle beraat edebildi.

7 Ağustos 2016’da sonuçlanan bu kampanyaya dayanışma amaçlı katılan 100 kişiden 50’sine soruşturma açıldı. Bu soruşturmalardan 11’i takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi genel yayın yönetmeninin yargılaması 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlali üzerinden yapıldı. Bir kişi (Deniz Türkali) hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü.

Nöbetçi genel yayın yönetmenlerine ilişkin süren davalarda bugüne dek, 27 kişiye toplam 293 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Murat Çelikkan, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve Celalettin Can’a verilen hapis cezalarında Hükmün Açıklanmasının Ertelemesi (HAGB) uygulanmadı. Murat Çelikkan hapis cezasını 3 ay yatarak denetimli serbestlikle cezaevinden çıktı; 29 Ocak 2019’da tutuklanan Ayşe Düzkan da yaklaşık 4 buçuk aylık tutukluluğunun ardından 12 Haziran 2019’da tahliye edildi.

Bugüne dek 7 isim için beraat kararı verildi: Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Hasan Hayri Şanlı, Nevin Erdemir, Hüseyin Tahmaz, Hakkı Boltan.


Haber Mezopotamya Ajansı’nda derlenmiştir. Dava geçmişleri sessizkalma.org‘dan aktarılmıştır.



Önceki Haber
Erdoğan'dan İsmailağa Cemaati'ne ziyaret
Sonraki Haber
İstanbul'da ormanlık alanda Melahat İşbir öldürülmüş halde bulundu