Ana SayfaDünyaPatlama olasılığı var: Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı

Patlama olasılığı var: Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı

HABER MERKEZİ – Filipinler’de bulunan Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı. Yetkililer, yanardağın büyük bir tehlike yaratacak şekilde patlamasının olasılık dahilinde olduğunu söylerken, volkanik tsunami uyarısı da yapıldı.

Filipinler’in başkenti Manila’nın yaklaşık 70 kilometre güneyinde bulunan Taal Yanardağı lav püskürtmeye başladı.

Filipinler Yanardağ Bilimi ve Sismoloji Enstitüsü’nden (Phivolcs) yapılan açıklamada, “Taal Yanardağı, saat 02.49 ile 04.28 arasında lav patlamasına yol açan yoğun bir hareketlilik dönemine girdi” denildi.

Enstitü, alarm durumunu 3’ten 4’e çıkartarak, en üst düzey olan 5’in bir kademe altına yükseltti.

Yetkililer, yanardağın “birkaç saat ya da gün içinde büyük bir tehlike yaratacak şekilde patlamasının” olasılık dahilinde olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, patlama yaşanması durumunda çıkacak parçaların dalgalara yol açabileceği “volkanik tsunami” yaşanmasının da ihtimal dahilinde olduğu uyarısı yapıldı.

Filipinler’in en aktif ikinci yanardağı olan Taal’dan kısa bir süre önce büyük bir kül bulutunun yayılmasının ardından bölgede yaşayan yaklaşık 8 bin kişi tahliye edilmişti.

Bir gölün ortasında yer alan bir adada bulunan ve dünyanın en küçük yanardağları arasında yer alan Taal’ın, son 450 yıl içerisinde 34 kez patladığı biliniyor.

THY’den uçuş iptalleri

Öte yandan bölgede etkili olan duman ve kül yağışından ötürü Manila Havalimanı’na yapılan birçok uçuş iptal ediliyor.

Türk Hava Yolları (THY) da bugün ve yarın başkent Manila’ya olan uçuşlarını karşılıklı olarak iptal etti.

THY, bugün yapacağı ‘TK85 Manila İstanbul’ seferi ile yarın yapacağı ‘TK84 İstanbul-Manila’ ve ‘TK85 Manila-İstanbul’ seferlerini iptal etti.




Önceki Haber
Gülistan Doku 9 gündür kayıp: 'Zainal Abarakov gözetim altında'
Sonraki Haber
Kendisinden boşanmak isteyen kadını öldüren Mehmet Ekiz'e 'iyi hal' indirimi