Ana SayfaGüncelRahip Aho tutuklanmıştı: Mor Yakup Manastırı’nda yedi yıl sonra ilk kez ayin yapılamadı

Rahip Aho tutuklanmıştı: Mor Yakup Manastırı’nda yedi yıl sonra ilk kez ayin yapılamadı

HABER MERKEZİ – Mardin Nusaybin’de Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen’in “örgüte yardım ve yataklık yapmak” iddiasıyla tutuklanmasının ardından, manastırda  Ağustos 2013 yılından bu yana ilk kez bir Pazar günü ayin yapılamadı.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yapılan ev baskınında Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen, “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Rahip Aho’nun tutuklanmasının ardından Mor Yakup Manastırı’nda ibadete açıldığı Ağustos 2013 yılından bu yana ilk defa bir Pazar günü ayin yapılamadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, köyde yaşayan bir grup Süryani bugün manastıra gitti, ancak rahip olmadığı için ayin gerçekleştirilemedi.

Her hafta yaptıkları ayini bu hafta gerçekleştiremedikleri için üzgün olduklarını söyleyen Süryaniler, rahip Bileçen’in bir an önce bırakılması talebini yineledi.

Mor Yakup Kilisesi hakkında

Yukarı Mezopotamya bölgesindeki en eski kiliselerden biri olarak bilinen Mor Yakup Kilisesi, Süryanilerin Tur İzlo Dağı olarak adlandırdığı Bagok Dağı’nda MS 309 yılında Nusaybin piskoposluğuna getirilen Mor Yakup tarafından 313 yılında inşa ettirilmeye başlanmıştır.

Bazı yazıtlardan ve metinlerden; kilisenin burada bulunan Nusaybin Katedrali’ne ait vaftizhane binası olarak inşa edildi. Ancak sonraki dönemlerde katedralin ve diğer yapıların yıkılmasıyla birlikte Mor Yakup Kilisesi’ne dönüştürüldü.

Kilise yıllar içinde tahrip edildi, 1990’lı yıllardaki köy boşaltmaları ile birlikte tamamen terk edilmişti.

2006 yılından itibaren boşaltılan köylere dönüşlerin başlatılması ile beraber bir grup Süryani köylerine geri dönerken, Mor Yakup Kilisesi de Süryani Cemaati tarafından yeniden restore edilmeye başlanmıştı.

2013 yılında biten restorasyon çalışmalarının ardından kilise ibadete açılırken, 2013 yılından bu yana rahip Aho kilisede görev yapıyordu.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar, Üçköy ve Üçyol’da, 9 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında aralarında Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ve yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin isimli Süryani yurttaşların da olduğu 12 kişi gözaltına alınmıştı.

Mahkemeye çıkarılan rahip Aho “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, aralarında Musa Taştekin’in de olduğu üç kişi ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.

Halen Üçköy muhtarı Joseph Yar’ın da aralarında olduğu sekiz kişi gözaltında tutuluyor.


Rahip Aho’nun tutuklanması: Süryaniler ne diyor?

HDK: Rahip Aho’nun tertemiz kalbine itimadımız tam, derhal serbest bırakılmalı

Mor Yakup Kilisesi rahibi tutuklandı: ‘Süryanilere geri dönmeyin mesajı veriliyor’

baskınlar: Biri rahip üç Süryani dahil sekiz kişi gözaltında




Önceki Haber
Savcı, bir erkeğin çocuğunu darp ettiği kemeri silah saydı, ceza istedi
Sonraki Haber
Çorum'da bir erkek evli olduğu kadını ağır yaraladı