Ana SayfaGüncel“Sanasaryan Han gerçek sahiplerine iade edilmeli”

“Sanasaryan Han gerçek sahiplerine iade edilmeli”

HABER MERKEZİ – Yargı süreci devam ederken Sanasaryan Han’ın 35 yıllığına kiralanma hazırlığına karşı açıklama yapan HDP Milletvekili Tuma Çelik, hanın Türkiye Ermeni toplumunun gasp edilen sembol yapılarından biri olduğunu belirtti. İhalenin iptalini isteyen Çelik, ihaleye katılan firmaların da bundan çekilmesini talep etti.

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Ermeni toplumunun Hazine’ye devredilen mülklerinden Sanasaryan Han’ı restorasyon karşılığında 35 yıllığına kiralamaya hazırlanmasına dair bir açıklama yaptı.

Sanasaryan Han’ın Türkiye Ermeni toplumunun gasp edilen sembol yapılarından biri olduğunu belirten Çelik, hanın tarihini anlattı:

“İstanbul Sirkeci’de bulunan Sanasaryan Han, 1895’te Mıgırdiç Sanasaryan tarafından ihtiyaç sahibi Ermeni çocuklarının eğitim giderlerinin karşılanması için yaptırılmış ve idaresi Ermeni Patrikhanesine bırakılmıştır.
“Ermeni Patrikhanesi, 1928 yılına kadar hanı kullanmış ancak İstanbul Valiliği, 1928 yılında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın Han’a el koymuştur.
“Ermeni çocuklarının eğitim giderlerini karşılamak için yapılan Sanasaryan Han, devlet tarafından yıllarca işkencehane olarak kullanılmıştır.”

Devamla Ermeni Patrikhanesi’nin Sanasaryan Han’ın mülkiyeti için başlattığı hukuk mücadelesinin devam ettiğini anlatan Çelik, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi’nin 2017 yılının Aralık ayında verdiği kararda “Sanasaryan Han’a el konulması sürecinin hukuki olmadığı” tespitinde bulunduğunu aktardı.

Çelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün itirazı nedeniyle hukuki sürecinin devam ettiğini ekledi.

Sanasaryan Han’ın Türkiye’deki cemaat vakıflarının karşı karşıya kaldığı mülkiyet sorunlarının sadece bir tanesi olduğunu vurgulayan Çelik, Süryani toplumunun kutsal mekanlarından biri olan Mor Gabriel Manastırı’nın benzer tapu sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve yine Bomonti Mıhitaryan Ermeni Okulu’nun kira sorununun sürdüğünü hatırlattı.

Bunların “buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu belirten Çelik, cemaat vakıflarının mülkiyet sorunlarının halen devam ettiğini söyledi.

Meclis’in, cemaat vakıflarının el konulan mülklerinin iadesi için inisiyatif alması ve yasal düzenleme için çalışma yapması gerektiğini belirten Çelik, “Vakıflarımızın yıllardır karşı karşıya kaldığı bu büyük haksızlık son bulmalıdır” dedi.

HDP’li vekil, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hukuki sürecin devam ettiği Sanasaryan Han ihalesini iptal etmesini, ihaleye katılan firmaların da ihaleden çekilmesini talep etti.

Çelik, “Sanasaryan Han, gerçek sahiplerine iade edilmeli ve geliri Ermeni çocuklarının eğitim ihtiyaçları için kullanılmalıdır” diye konuştu.

Sanasaryan Han hakkında

Fotoğraf: Berge Arabian

İstanbul’un tarihi hanlarından biri olan Eminönü’ndeki Sanasaryan Han, Ermeni toplumunun el konulan en önemli mülklerinden biri.

1895’te, Mıgırdiç Ağa Sanasaryan’ın isteğiyle mimar Hovsep Aznavur tarafından inşa edildi.

Han, okumakta zorluk yaşayabilecek Ermeni çocuklarının eğitimi için kullanılmak üzere Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ne bağışlandı, kısa bir süre sonra Han’a devlet tarafından el konuldu.

Sanasaryan Han, Hazine’ye geçtikten sonra uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak kullanıldı.

Darbe dönemlerinde sorgu ve işkencelerin yapıldığı bina, odalarının küçüklüğünden dolayı “tabutluk” olarak anıldı.

Nazım Hikmet, Ece Ayhan, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, Dr. Hayk Açıkgöz, Jak ve Vartan İhmalyan, Aram Pehlivanyan burada işkence gören solcular arasında sayılıyor.


Gazete Karınca



Önceki Haber
Oscar’a aday 15 kısa filmin dokuzunu ücretsiz izleyebilirsiniz
Sonraki Haber
Yardımların engellenmesine HDP'den tepki: Halka kolektif ceza