Ana SayfaGüncelSavcıdan yedi gazetecinin beraatine itiraz

Savcıdan yedi gazetecinin beraatine itiraz

HABER MERKEZİ – Musa Çitil hakkında haber paylaştıkları için yargılanan yedi gazeteci hakkında verdiği beraat kararının gerekçesini açıklayan mahkeme, paylaşımları “bilgi verme, eleştirme, yorumlama işlevi ve ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdi. Savcı ise beraat kararına itiraz etti.

Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün öldürülmesinden yargılanan Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in yürüttüğü operasyonlara dair haberleri paylaşan gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Selim Gönenç hakkında “Kolluk görevlisini hedef göstermek” iddiasıyla, Çiçek hakkında ayrıca “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle dava açılmıştı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 18 Aralık’taki duruşmasında yedi gazeteci hakkında beraat kararları verilmişti.

Mahkeme, kararın gerekçesini de açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kararda, yapılan paylaşımların “hedef gösterme olarak kabul edilemeyeceği, basının bilgi verme, eleştirme, yorumlama işlevi ve ifade özgürlüğü kapsamında” olduğu belirtildi.

Gerekçeli kararda Yargıtay’ın aldığı bir karara da atıf yapılarak, şu tespite yer verildi:

“3713 sayılı Kanunun 6/1. maddesinde düzenlenen hedef gösterme suçunun oluşabilmesi için kişilerin terör örgütlerine hedef gösterilmiş olmasının gerektiği, dava konusu internette yer alan yazı ve internet sitesinin niteliği bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bu kapsamda hedef gösterme olarak kabul edilemeyeceği demokratik toplumun zorunlu unsurlarından olan basının bilgi verme, eleştirme, yorumlama işlevi ve Anayasanın 26, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddelerinde düzenlenen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden sanığın atılı suçtan beraatı yerine yazılı gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi, kanuna aykırı…”

Yine haberin yayınlandığı tarih itibariyle herhangi bir yayın yasağı kararının bulunmaması üzerinde duran mahkeme, “Atılı suçun oluşabilmesi için terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerinin, onları hedef göstermek amacıyla açıklandığının/yayınlandığının ortaya konulması gerekmektedir” dedi.

Savcıdan itiraz

Gerekçeli kararın yazılmasının ardından karar duruşmasında gazetecilerin sözkonusu suçlamalarla cezalandırılmasını talep eden Cumhuriyet Savcısı ise beraat kararlarına itiraz etti.

Savcının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği İstinaf mahkemesinin önümüzdeki aylarda karar vermesi bekleniyor.




Önceki Haber
Mısır'da AA bürosuna polis baskını: Dört gözaltı
Sonraki Haber
Çavuşoğlu'ndan Guardian'ın Libya haberine yalanlama