Ana SayfaÇalışma YaşamıSon beş yılda çalışan emekli sayısı ikiye katlandı

Son beş yılda çalışan emekli sayısı ikiye katlandı

HABER MERKEZİ – Son beş yılda emekli aylığı alıp aynı zamanda çalışan kişi sayısı ikiye, emekli aylığı kesilip çalışan kişi sayısı ise beşe katlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, çalışan emeklilerin durumunu  Meclis’e taşıdı.

Emir’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’den (CİMER) yanıt geldi.

Buna göre son beş yılda emekli aylığı alıp aynı zamanda çalışan kişi sayısı ikiye katlandı, emekli aylığı kesilip çalışan kişi sayısı ise son beş yılda 323’ten 1656’ya çıktı. Sigortasız çalışan emekli sayısı ise belirtilmedi.

Emeklilerin bir kısmı Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam ederken, bir kısmı da kayıtdışı çalışıyor.

Malulen ya da engelli indirimi halinde emekli olan kişinin tekrar çalışmaya başlaması durumunda ise maaşı tamamen kesiliyor.

Kendi işyerini açmış vergi mükellefi, limited veya anonim şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi emeklinin ise Bağ-Kur’dan aldığı aylığından ortalama yüzde 10-13 oranında kesinti yapılıyor.

“12 milyon bulan emeklinin yarısı geçinebilmek için çalışıyor”

Verilerin Türkiye’deki tablonun çok uzağında olduğunu, sadece kayıt altına alınanları kapsadığını ifade eden Emir şunları söyledi:

“Bu şekilde bile değerlendirdiğimiz zaman 2015’te 56 bin 54 olan çalışan emekli sayısının 2019’da 2’ye katlanarak 94 bin 579’a ulaşmış olması, ekonomik kötü gidişatın göstergesi.
“Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin emekli aylığında bir artışa sebep olmaması ve işverenin de prim ödemek istememesi için, hak sahipleri ile birlikte bugün sayıları 12 milyonu bulan emeklilerin yarısı, geçinebilmek için çalışıyor.”

Emeklilere yüzde 6,5 enflasyon farkı

2019 enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilere verilecek fark da belli olmuştu.

Enflasyon farkı ile devlet memurları yüzde 5,5, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 6,5 enflasyon farkı alacak.


Emekli işçi: Sağlıktaki sömürüyü iliklerime kadar hissettim

Enflasyon Aralık’ta yükseldi: İktisatçılar ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteci İsmail Çoban'a 7,5 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Beytüşşebap'taki Keldani çiftten 5 gündür haber alınamıyor