Ana SayfaGüncelSon beş yılda ‘sahte içki’den 228 kişi hayatını kaybetti

Son beş yılda ‘sahte içki’den 228 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, son beş yılda metil alkol zehirlenmesinden 228 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yazılı olarak yanıtladı.

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, İstanbul’da 2016-2018 yılları arasında yapılan 157 operasyonda 2 milyon 614 bin 845 litre kaçak içki bulundu.

5 bin 786 şüpheliye adli işlem yapılırken, 50 kişi tutuklandı.

Bakanlık, son beş yılda metil alkol zehirlenmesinden 228 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Yüksek vergiler

Devlet, alkollü içkilerden hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Katma Değer Vergisi (KDV) alıyor. Alınacak ÖTV miktarı her yıl iki kez, ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. ÖTV miktarında farklı içkilerdeki farklı alkol oranları da etkili oluyor.

2019 Temmuz ayında yapılan son ÖTV zammıyla, yüzde 5 alkol oranına sahip olan 50’lik biradan alınan ÖTV miktarı 4,78 lira. Buna KDV de eklendiğinde vergi miktarı 5,64 liraya çıkıyor.

Yüzde 45 oranında alkol içeren 70’lik rakıdan alınan ÖTV ve KDV ise 97,12 lirayı buluyor.

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, sahte içki üretiminin önüne geçilmesinin zor olduğunu belirtmiş ve “Bütün olay çok fazla vergi alınmasından kaynaklanıyor” demişti.

Metil alkol nedir, etkileri nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi’ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gr/hektolitredir.

Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir.

Metil alkol insanlar tarafından mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur.

Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir.

Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm, bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar.

Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.

Endüstride çözücü, antifriz, maket uçak ve araçlarda yakıt olarak kullanılan, ağırlıklı olarak tekstil, patlayıcı, kontrplak, boya, plastik ve diğer pek çok alanda tüketilen kimyasal ürünlerin sentezinde ana çıkış maddesidir.


Sahte içki: Yılbaşı öncesi artış var, bu artışta vergiler etkili


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Einstein'a atıf yapan Merkel: Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var
Sonraki Haber
HDP konferansı: Eşbaşkanlardan "yeni yaşam" vurgusu, Demirtaş'tan öneriler