Ana SayfaGüncelSultanbeyli’de cemevine saldırı: Camlar kırıldı, bağış paraları çalındı, ‘öl’ yazıldı

Sultanbeyli’de cemevine saldırı: Camlar kırıldı, bağış paraları çalındı, ‘öl’ yazıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul Sultanbeyli’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’ne gece saatlerinde kapıları kırarak içeri giren kişi ya da kişiler tarafından yerlere ‘Bitmedi’, ‘Öl’ gibi tehdit içerikli yazılar yazıldı. Ayrıca bağış kutusu kırılarak içindeki para çalındı.

İstanbul Sultanbeyli’de bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Cemevi’ne dün (18 Ocak) gece saatlerinde kapıları kırarak giren kişi ya da kişiler yerlere çarpı işareti yaparak, “Bitmedi”, “Öl” gibi yazılamalar yaptı.

Camları ve kapıları kırılan cemevinin eşyaları dağıtıldı, bağış kutusu kırılıp içindeki paralar gasp edildi.

Saldırıya ilişkin PİRHA’ya konuşan Sultanbeyli Cemevi Başkanı Erdal Aksoy, cemevinde çalışanların sabah kapıları açmasıyla saldırıyı öğrendiklerini belirterek, “Bunun hızsızlık mı yoksa son yaşanan siyasi gerilimlerden dolayı yapılan bir provokasyon mu olduğu inceleniyor” dedi.

Olanlara ilişkin ilgili incelemelerin yapıldığını belirten Aksoy, cemevinde bulunan bağış kutusunun kırılıp, saldırıya hırsızlık süsü verildiğini ifade etti.

Yapılan yazılamaların ise bu saldırıların tekrarlanacağına dair notlar olduğunu kaydeden Aksoy, Alevilerin bunlara karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Cemevleri ile ilgili sosyal medyada yapılan tartışmaların cemevlerini itibarsızlaştırdığını belirten Aksoy, Alevilerin kendini toparlaması gerektiğinin altını çizerek birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı tüm inançlara karşı hakarettir’

Konuya ilişkin bir açıklama da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nden geldi.

Yapılan yazılı açıklamada, “Evlerimiz işaretleniyor, ibadethanemiz oylanıyor, Cemevimize saldırılıyor.
Bu ülkede Aleviler başta olmak üzere, AKP gibi düşünmeyen, inanmayan, ibadetini onun istediği mekanlarda, zaman ve şekilde yapmayan tüm kesimler hedef gösterilmekte ve tecrit edilmektedir” denildi.

Saldırılardan güçlenerek çıkılacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biz biliyoruz ki ülkemizde ne inançlar ne de halklar arasında bir sorun yada gerginlik yoktur. Bu suni gerginliği yaratan bizzat Diyanet İşleri Başkanlığı ve mevcut siyasal iktidarın ötekileştirici politikalarıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığı tüm inançlara karşı hakarettir.
Siyasal İslamcılık bizzat devletin maaşlı ve profesyonel kadroları ile tüm kamusal alanlardan özel hayata kadar yaşamın olduğu her yere dayatılıyor. Bu işgale karşı gelmek bir yana, onu dillendirmek dahi saldırı ,tehdit, tecrit ve ölüm ile sonuçlanıyor. Pir Sultan Abdal örgütlülüğü bu barbarlığa ve karanlığa bugüne kadar asla boyun eğmedi ve bundan sonra da boyun eğmeyecektir.”

Konuya ilişkin İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Sultanbeyli ilçemiz Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan Pir Sultan Cemevi’nde ‘Hırsızlık ve mala zarar verme’ olayı ihbarı alınmıştır.
“Olay yerine sevk edilen İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce gerekli inceleme yapılarak soruşturma başlatılmıştır. Pir Sultan Cemevi’ne düzenlenen bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz.

İzmir’in ardından Mersin: Alevilerin yaşadığı mahallede evlere tarihler yazıldı

Bu kez İstanbul: Alevi evleri işaretlendi, Valilik ‘çöp husumeti’ dedi

İstanbul’da cemevlerine ibadethane statüsüne AKP ve MHP engeli


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da ‘Adalet Yürüyüşü’ öncesi gözaltılar ve HDP’li vekile darp
Sonraki Haber
Kendisini polis olarak tanıtan erkek, bir kadını alıkoyup şiddete maruz bıraktı