Ana SayfaGüncelSur Davası’nda bir sanığa daha hapis cezası

Sur Davası’nda bir sanığa daha hapis cezası

HABER MERKEZİ – Tefrik edilen Sur Davası’nda sanıklardan İhsan Karatay’a “örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verildi. Böylece hapis cezasına çarptırılanların sayısı üçe yükseldi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden tahliye edilmelerinin ardından gözaltına alınan 40 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Sur Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama kapsamında bugün iki ismin duruşması daha yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, ilk olarak hakim karşısında çıkan isim tutuklu yargılanan sanıklardan İhsan Karatay’dı.

Sanık: Çatışmalar başladığı zaman evimizi terk ettik

Duruşmada savcının ceza istemine karşı savunma yapan Karatay, “Evim ve işyerim Sur’daydı. Çatışma evimin olduğu yerde başladı. Ben çatışmalı alana gitmedim. Çatışmalar başladığı zaman evimizi terk etmek zorunda kaldık. İlk yasak kalktığı zaman eşyalarımı almak için eve gittim. Sara hastası olduğum için bayıldım. Kendime geldiğimde gece yarısıydı ve çatışmalar tekrar başlamıştı. Bu yüzden çıkamadım. Sur’da ancak siviller çıkarıldığında çıkabildim. Beynimde damar tıkanıklığı var, tedavi olmam gerekiyor. Tahliye talebinde bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Sanık Karatay’ın avukatları Muharrem Erbey ve Özüm Vurgun de müvekkillerinin çatışmalarda yer aldığına dair hiçbir delil bulunmadığına ve birçok tanığın ifadesini geri çektiğine dikkat çekti.

Karatay’ın askerliğe elverişli olmadığı raporunun daha önce mahkemeye sunulduğu belirten avukatları, söz konusu mütalaanın geçersiz olduğunu ifade etti.

Gizli tanıkların dinlenilmesinden vazgeçildiğine ve sundukları sağlık raporlarına dikkat çeken Karatay’ın avukatları, tahliye talepleriyle birlikte müvekkillerinin beraatini istedi.

Karar için son kez söz verilen Karatay, tedavi olmak için tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti ise Karatay’ın “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs” suçlamasından beraatine, ‘örgüt üyeliği’nden ise 15 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

Diğer duruşma ertelendi

Diğer sanık Hamza Tunç ise tutuklu bulunduğu Bolu F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı.

Savcılığın ceza istemine karşı duruşmada savunma yapma talebini ileten Tunç, mütalaaya karşı savunmasını hazırlamak için süre talebinde bulundu.

Bu talep kabul edilerek duruşma 27 Şubat’a ertelendi.

Üç sanığa ceza

Böylece dava kapsamında şu ana kadar hapis cezasına çarptırılanların sayısı üçe yükselmiş oldu.

Sur Davası’nda daha önce iki sanık hakkında verilen cezalar şöyleydi:

  • Mehmet Karatay’a “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası
  • Mesut Aygül’e “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası

Sur Davası hakkında

Diyarbakır Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında Diyarbakır Valiliği’ne yapılan girişimler sonucunda açılan ‘yaşam koridoru’ndan tahliye edilen 40 kişiden 32’si tutuklanmıştı.

Tahliye edilen bu kişiler gözaltına alındıkları sırada darp edildiklerini söylemişti.

Hazırlanan iddianamede sanıklara “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” gibi suçlamalar yöneltiliyordu.

28 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların savunma hakkının kısıtlanması nedeniyle arbede yaşanmış, birçok tutuklu darp edilmişti. Bunun üzerine davanın avukatları mahkeme heyeti hakkında bir üst mahkemeye reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmişti.

11 duruşmanın yapıldığı dava sürecinde tutuklu sayısı da 19’a düşmüştü.

Son olarak ise 19’u tutuklu 40 sanıklı davada, 39 kişi için tek tek yargılama kararı çıkmıştı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Sur Davası’ndaki HDP Milletvekili Remziye Tosun dışındaki tüm sanıkların ayrı ayrı yargılamalarının sürdürülmesine karar vermişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülistan Doku 24 gündür kayıp
Sonraki Haber
Marmaris açıklarında 5.4 büyüklüğünde deprem