Ana SayfaGüncelSur Davası’nda da tefrik kararı

Sur Davası’nda da tefrik kararı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 19’u tutuklu 40 kişinin yargılandığı ‘Sur Davası’nda sanık sayısının çokluğunu gerekçe gösteren mahkeme, HDP Milletvekili Remziye Tosun dışındaki 39 kişinin farklı mahkemelerde tek tek yargılanmasının yapılmasını kararlaştırdı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden tahliye edilmelerinin ardından gözaltına alınan 19’u tutuklu 40 kişi hakkında açılan davada, 39 kişi için tek tek yargılama kararı çıktı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Sur Davası’ndaki HDP Milletvekili Remziye Tosun dışındaki tüm sanıkların ayrı ayrı başkaca mahkemelerde yargılamalarının sürdürülmesine karar verdi.

Mahkeme bu karara gerekçe olarak ise davanın geldiği aşama, tutuklu sayısının fazla oluşu, delillerin sanık bazında değerlendirilerek daha sağlıklı yargılama yapılabilmesini gösterdi.

Sanıklar arasında müvekkilleri bulunan hukukçular, “öz yönetim” gerekçesiyle açılmış benzer dava olan Nusaybin Davası gibi Sur Davası’nda da tefrik kararının verilmesiyle davanın bir an önce kapatılması ve sanıkların ağır cezalarla cezalandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Dava hakkında

Diyarbakır Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında Diyarbakır Valiliği’ne yapılan girişimler sonucunda açılan ‘yaşam koridoru’ndan tahliye edilen 40 kişiden 32’si tutuklanmıştı.

Siviller gözaltına alındıkları sırada darp edildiklerini söylemişti.

Hazırlanan iddianamede 20 sanık hakkında “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet” isteniyor.

Aralarında gazeteci Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 20 kişi ise “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” ile suçlanıyor.

28 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların savunma hakkının kısıtlanması nedeniyle arbede yaşanmış, birçok tutuklu feci şekilde darp edilmişti. Bunun üzerine davanın avukatları mahkeme heyeti hakkında bir üst mahkemeye reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmişti.

Davada şu ana kadar 11 duruşma yapılırken, tutuklu sayısı da 19’a düşmüştü.

Yargılamaların sürdüğü 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kimi sanıklar geçen 11 duruşma boyunca hiç savunma yapamazken, bazı sanıklar ise duruşmalarda kaldıkları cezaevlerinin uzak olduğu gerekçesiyle hazır bulundurulmamıştı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’den İran’ın misillemesine yanıt: Yeni yaptırımlar
Sonraki Haber
Meksika'da okulda silahlı saldırı: İki kişi hayatını kaybetti