Ana SayfaDünyaSuriye ordusu İdlib’de ilerliyor, Erdoğan’dan Moskova’ya tepki

Suriye ordusu İdlib’de ilerliyor, Erdoğan’dan Moskova’ya tepki

HABER MERKEZİ – Suriye ordusu İdlib’deki ilerleyişini sürdürüyor. HTŞ’nin denetimindeki, stratejik önem taşıyan Maaret el Numan kasabasına giren ordu güçlerinin kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor. Son duruma ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Moskova’ya tepki göstererek, “Şu anda Astana süreci diye bir şey de kalmadı” yorumunda bulundu.

Suriye ordusunun, Salı günü İdlib vilayetindeki Maarat el Numan kasabasına girdiği bildirildi.

Söz konusu kasaba, başkent Şam ile Halep’i birbirine bağlayan anayol üzerinde olması nedeniyle kritik önemde.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Rusya destekli Beşar Esad’a bağlı güçlerin “kentin pek çok bölgesini özgürleştirdiğini” bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Suriye ordusunun, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) denetimindeki İdlib’in en büyük ikinci yerleşim yeri olan Maaratel Numan’ın kontrolünü “tamamen ele geçirdiğini” öne sürdü.

Reuters’ın bildirdiğine göre Suriye televizyonu da Maarat el Numan’da devriye gezen Suriye askerlerinin görüntülerini yayınladı.

Erdoğan’dan Astana çıkışı

Bu gelişmelerin yaşandığı süreçte Afrika ziyaretini tamamlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’deki son duruma ilişkin uçağındaki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’dan “Şu an itibarıyla maalesef Rusya Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil” çıkışı geldi.

NTV’den Seda Öğretir’in aktardığına göre Erdoğan, Moskova’ya seslenerek, “Ya Suriye ile olan süreci farklı yürütecek ya da Türkiye ile olan süreci farklı yürütecek, bunun başka yolu yok” dedi.

Rusya’nın destek verdiği Şam yönetimine uyarıda bulunmasını temenni eden Erdoğan, bir kez daha Astana sürecine değinerek, şunları söyledi:

“Şu anda Astana süreci diye bir şey de kalmadı. Astana süreci şu anda sessizlikte veya sessizliğe büründü. Astana’yı yeniden ayağa kaldırmak ve yeniden ayağa kalkışı ile birlikte Türkiye, Rusya, İran ne yapabilir, bakmak lazım.”

Ankara-Moskova hattında İdlib ateşkesi

Esad’a bağlı güçlerin, Şam yönetimi karşıtı silahlı muhaliflerin elinde kalan son bölge olan İdlib’deki ilerleyişi nedeniyle Ankara, Moskova’ya bir heyet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, heyetler arası gerçekleşen görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan İdlib’de ateşkesi sağlamasını istediğini bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 8 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmede de, İdlib konusu ele alınmıştı.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Erdoğan ile Putin’in ortak açıklamasında, “İdlib’deki ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde sükunetin, İdlib konusundaki bütün anlaşmaların tamamen uygulanmasıyla sağlanması gerekliliği” vurgulanmıştı.

Bu açıklamadan iki gün sonra ise Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya ile sağlanan mutabakat çerçevesinde ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ içerisinde 12 Ocak’tan itibaren ateşkes uygulaması başlatılacağı duyurulmuştu.

Ancak ateşkes uzun sürmedi ve Rusya destekli Suriye ordusu, geçtiğimiz Kasım ayından beri bombaladığı İdlib’deki ilerleyişini sürdürüyordu.


Karınca, BBC Türkçe, NTV

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belçika yargısından PKK kararı, hükümet tepkili
Sonraki Haber
Otonom'dan: Philip Turetzky'nin "Zaman"ı raflarda