Ana SayfaDünyaSuriye’de çocuk olmak: İki milyonu okula gidemiyor, birçoğu cinsel şiddete maruz bırakılıyor

Suriye’de çocuk olmak: İki milyonu okula gidemiyor, birçoğu cinsel şiddete maruz bırakılıyor

HABER MERKEZİ – BM’nin hazırladığı rapora göre Suriye’de yaşayan iki milyon çocuk iç savaş nedeniyle okula gidemiyor, birçoğu da cinsel şiddete maruz bırakılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin araştırma komisyonu Suriye’de yaşayan çocukların karşılaştığı zorluklara ilişkin bir rapor hazırladı.

Eylül 2011’den Ekim 2019’a kadar olan dönemi kapsayan rapor, aralarında saldırıya maruz bırakılanlar ile yakınları, örgüt üyeleri, görgü tanıkları ve doktorların da aralarında bulunduğu beş bin kişiyle görüşmeler yapılarak hazırlandı.

Raporda Suriye’deki savaş nedeniyle iki milyondan fazla çocuğun düzenli bir okul eğitimi alamadığına dikkat çeken komisyon, savaşın başlamasından bu yana ülkede binlerce okulun yerle bir olduğu ya da askeri amaçlı kullanıldıklarını belirtti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre raporda geçen yıllar içinde Suriye’de çocukların okula gitmesini engelleyen şiddet vakaları da sıralandı.

Bunlar arasında çocukların asker olarak kullanılması, kız çocuklarının cinsel saldırıya maruz bırakılması ve çocukların gözü önünde idam cezalarının infaz edilmesi gibi vakalar yer alıyor.

Çocukların özellikle cinsel şiddete maruz bırakıldığına işaret eden rapor, Şam yönetimine bağlı askeri birliklerin kız ve erkek çocuklarını ailelerini korkutarak ve cezalandırarak istismar ettikleri ileri sürüldü.

Raporda, IŞİD ve benzeri örgütlerin çocukları cinsel saldırıya maruz bıraktığı ifade edildi.

Kız çocuklarının ‘seks kölesi’ olarak kullanılırken, erkek çocuklarının da rehin alındıkları ya da savaşmaya zorlandıkları kaydedildi.

Erkek çocuklarının ayrıca IŞİD’in elindeki kişileri idam etmeye zorlandıkları da belirtildi.

Çocukların büyüme şartları sonucunda yetişkin olduklarında yıkıcı psikolojik sonuçlarla karşılaşabilecekleri ifade edildi.

BM’nin verilerine göre beş milyon çocuğun da kayıp olduğu Suriye’de çok sayıda çocuk da yerleşim birimlerine ve sivil hedeflere düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mısır'da gözaltına alınan AA çalışanlarından biri serbest
Sonraki Haber
Şehriban Çatı'yı darp ederek öldüren Mehmet Salih Kırmızıgül tutuklandı