Ana SayfaGüncelSuruç Katliamı Davası: Sanık sandalyesi boş, avukatların taleplerine ret

Suruç Katliamı Davası: Sanık sandalyesi boş, avukatların taleplerine ret

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı davasında sanık Abdullah Ömer Aslan’ın tahliye edilmiş olmasına tepki gösterilerek, “Aslan’ı yakalayıp, sakalını kesip, arka kapıdan salıverdiler. Yani takdir edilip bırakıldı. Biz buraya geldiğimizde sanki biz suçluymuşuz gibi davranılıyor” denildi. Avukatların şüphelilere ilişkin tüm taleplerini reddeden mahkeme duruşmayı 20 Mayıs’a erteledi.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 gencin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin açılan davanın 13. duruşması, Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde yapılan duruşmaya, yaşamını yitirenlerin aileleri ve katliamdan yaralı kurtulanların yanı sıra Suruç Aileleri İnisiyatifi, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ile Urfa, Antep, Diyarbakır barolarına bağlı avukatlar katıldı.

Sanık Yakup Şahin, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, herhangi bir beyanda bulunmadı.

Ardından katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları söz aldı.

Kızı Nazegül Boyrazı’ı kaybeden Bayram Boyraz, İstanbul’dan 17 saatlik yoldan geldiğini, her gelişlerinde sorun yaşadıklarını söyledi.

Sanıkların neden getirilmediğini soran Boyraz, “Benim 7 yaşındaki torunum, ‘Dede bu davada ilerleme olmuyor’ diyor. Ben karşı tarafın avukatına sormak istiyorum, hangi vicdan bir katilin avukatı olabilir. Bu katliamı aydınlatın. Her kim varsa arkasında çıkarılsın” dedi.

Mehmet Şerif Akkalı, o dönem Halfeti’de imamlık yapan ve patlamanın yaşandığı gün Suruç’ta yaralıların ve çevrenin fotoğraflarını çekerken yurttaşlar tarafından yakalanan Abdullah Ömer Aslan’ın çelişkili ifadelerine dikkat çekti.

“Bu kişinin tutuklanıp sorgulanması gerekiyor. Bu şahsın çantasında DAİŞ’in bayrağı çıktı. Güvenlik güçleri bu adamı nasıl serbest bıraktı? Kimse bu adamı emniyette görmedi mi? Yine Şengül Çelebi’nin dinlenmesini talep ediyoruz. Sonuna kadar bu davayı takip edeceğim.”

‘Sanki biz suçluymuşuz gibi davranılıyor’

Sonrasında söz alan ve konuşmasını Kürtçe yapan Şemsa Yurtgil, kendilerine suçlu muamelesi yapıldığını söyledi.

“Bu katliam neden çözülmüyor? Kim var bunun arkasında? Abdullah Ömer Aslan’ı yakalayıp, sakalını kesip, arka kapıdan salıverdiler. Yani takdir edilip bırakıldı. Ben bu davayı var olduğum sürece takip edeceğim. Benim çocuğum katledildi.
Biz buraya geldiğimizde sanki biz suçluymuşuz gibi davranılıyor. Patlama yerinde oğlumun telefonunu aradık çalışabilir durumdaydı. Ama bize çocuğumun telefonu verilmedi. Ben oğlumun telefonunu istiyorum. Bu soruşturmayı yürütenlerin vicdanı rahat mı?”

‘Sanık sandalyesi boş’

Katliamdan yaralı kurtulan Aydeniz Aslan, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğini, davanın geleceği olmayan bir dava olduğunu, 33 insanın katledildiğini, ancak mahkemenin sanık sandalyesinin boş olduğunu dile getirdi.

“Biz patlama gününe dair emniyettin telsiz kayıtlarının ortaya çıkartılmasını istiyoruz. Bu katliamın tanığı olarak diyorum ki bu katliam örgütlü ve organize bir şekilde yapıldı. Yine HTS kayıtları, kamera görüntülerinin ortaya çıkmaması tesadüfi değildir.
Toplumda travma etkisi yaratan bu katliam için topluma hesap verilmelidir. Mahkeme heyetinin cesur kararlar alması gerekiyor. Yine bu mahkemenin cezaevi kampüsünde yapılması vicdanı zedeler niteliktedir.”

‘5 yıl geçti 5 saatlik görüntü yok’

Katliamda çocuğunu kaybeden Fethi Aydın da “5 yıl geçti. 5 saatlik görüntü ortaya çıkartılmadı, kayıp. Bu görüntüleri ortaya çıkaracak kimse yok mu? Biz çocuklarımızın ideallerini gerçekleştireceğiz ve bu davayı sonuna kadar takip edeceğim” ifadelerini kullandı.

Savunma avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl taleplerini tekrarladıklarını belirterek, “Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yakalama kararı var mı?” diye sordu.

Avukat Sezin Uçar da dönemin TEM Şube Amiri Ahmet Oğuz Davarcı’nın dinlenmesi talebini hatırlatarak, “Çünkü kendisi sosyalist gençlere yönelik canlı bomba saldırısının gerçekleşebileceğinin istihbaratını aldıklarını söyledi. Bu adam neden dinlenilmiyor? Kamera görüntülerine yönelik büyük bir sorumsuzluk var. Görüntüler ortaya çıkarılmıyor ve kayıp” dedi.

Avukatların taleplerine ret

Mahkeme, savunmaların ardından karar için duruşmaya ara verdi.

Verilen bir saat aranın ardından mahkeme heyeti, avukatların sanık Yakup Şahin’in duruşma salonunda hazır edilmesi, Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanması taleplerini reddederek, patlamanın yaşandığı günün tüm görüntülerinin analiz edilip, canlı bomba Abdurrahman Alagöz ile  Aslan’ın bağlantısının olup olmadığının tespit edilmesine karar verdi.

Duruşma, 20 Mayıs’a ertelendi.


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'de işçilerin yalnızca yüzde 13,84’ü sendikalı
Sonraki Haber
Zonguldak'ta maden ocağında göçük: İki işçinin cenazesine ulaşıldı