Ana SayfaGüncelSüryani Rahip Aho tahliye edildi

Süryani Rahip Aho tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Gözaltına alındıktan sonra “örgüte yardım” suçlamasıyla tutuklanan Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen tahliye edildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 9 Ocak’ta yapılan ev baskınları esnasında gözaltına alındıktan bir gün sonra tutuklanan Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen için tahliye kararı verildi.

Mardin 2’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tahliye kararı, Rahip Aho’nun sabit ikametgahının olması ve kaçma şüphesinin bulunmaması gerekçelerine dayandırıldı.

HDP Milletvekili Tuma Çelik, Twitter üzerinden şu bilgilendirmeyi yaptı:

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal da Facebook hesabı üzerinden Rahip Aho’nun serbest bırakıldığını duyurdu.

Gürdal, “Büyük geçmiş olsun, Rahip kardeşimiz az önce serbest bırakıldı. Devletimize güvenimiz tam idi, ilgili kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizle” dedi.

img
Fotoğraf: MA

Mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından tahliye kararı verilirken, bu karar sonrası Rahip Aho tutuklu bulunduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden çıktı.

Avukatı ile birlikte cezaevinden çıkan Rahip Aho’yu, Süryani yurttaşlar ile birlikte Deyrulzaferan Manastırı rahiplerinden Gabriel Akkurt karşıladı.

Kendisini karşılayanlara teşekkür eden Rahip Aho, herhangi bir açıklama yapmayacağını belirterek, sadece “yorgunum” demekle yetindi.

Ne oldu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar, Üçköy ve Üçyol’da, 9 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında aralarında Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ve yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin isimli Süryani yurttaşların da olduğu 12 kişi gözaltına alınmıştı.

İfade işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarılan Rahip Aho “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, diğer isimler ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.

Bileçen hakkında bir itirafçının ifadesi ve jandarma tarafından 2018 yılında “örgüt üyelerinin manastıra girdiğine” dair hazırladığı bir tutanağın Bileçen’in tutuklanmasına gerekçe yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden bir grup avukat, tutuklamaya ilişkin rapor hazırlamak amacıyla dün Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Rahip Aho’yla görüşmüştü.

Rahip Aho’yla yaptığı görüşmeye ilişkin konuşan avukat Mustafa Vefa, rahibin 2018 yılında manastıra gelen örgüt üyelerine yemek vermeyi ‘yardım’ etmek için değil, inancı gereği yaptığını aktarmıştı.

Rahip Aho’nun tutuklanması sonrası kamuoyundan tepkiler yükselmiş, sosyal medyada “#RahipAhoyaÖzgürlük” kampanyası başlatılmıştı.

İstanbul Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı tarafından dün yapılan açıklamada ise Rahip Aho’nun durumunu görüşmek üzere İçişleri Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirileceği duyurulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’da asit yağmuru bekleniyor, uzmanlar uyarıyor
Sonraki Haber
'Hayata Dönüş'te gerekçeli karar: Askerin beyanı esas, mahpus suçlu