Ana SayfaGüncelTanrıkulu’ndan Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Tanrıkulu’ndan Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – CHP’li vekil Tanrıkulu, HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’la yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi: “Henüz teşhis süreci tamamlanmış değil. Tedavisinin Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki o ağır koşullarda yapılması mümkün değil.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1 Ocak’ta Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ziyaret ettiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.

Periscope üzerinden yaptığı yayında konuşan Tanrıkulu, ziyaretinin ardından Demirtaş’ın sağlığıyla ilgili kendi gözlemleriyle sınırlı bir açıklama yaptığını belirterek, “Sağlık durumuyla ilgili benim kişisel kaygılarım devam ediyor ki o kaygıları destekleyen, doktor raporları da var. Henüz teşhis süreci tamamlanmış değil. Tedavisinin Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki o ağır koşullarda yapılması mümkün değil” dedi.

Tanrıkulu, “Değişik ilaçlarla bir tedaviye başlanmış ama doktorun Demirtaş’a önerdiği başka bir yol da varmış. Kendisiyle gülerek konuştuk. Doktor Demirtaş’a ‘yaşam biçimini değiştirmesi önerisi yapmış” diye konuştu.

Demirtaş’ın 12 metrekarelik bir odada 3 yıldır tutulduğunu vurgulayan Tanrıkulu, şunları söyledi:

 “Tabii doktor ‘sağlık koşulları nedeniyle cezaevinde olmamalıdır’ yazamıyor, diyemiyor kendisine. Selahattin Demirtaş’ın kendisine 3 öğün mazgaldan verilen yemek dışında bir de kantinden verilen sınırlı sayıda verilen şeyler dışında bir şey yeme şansı yok. Mümkün olduğu kadar koğuş alanında sporunu ve yürüyüşünü yapmaya çalışıyor. Artık cezaevi koşullarında yaşam biçimini nasıl değiştirecekse kendisine önerilen bu.”

Demirtaş’ın sağlık durumu

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Demirtaş’ın cezaevinde 26 Kasım’da rahatsızlanarak bilincinin kapandığını ancak doktorun talebine rağmen günlerdir hastaneye sevk edilmediğini açıklamasının ardından, gelen tepkiler ve HDP’nin çağrıları üzerine Demirtaş 2 Aralık’ta hastaneye sevk edilmişti.

Demirtaş’la görüşen HDP milletvekilleri onun, “Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti. Hastalığımın tedavisi gerekiyor” şeklindeki mesajını paylaşmıştı.

Demirtaş’ın ana davası yarın

Öte yandan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası yarın Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde saat 10.00’da görülecek duruşmaya Demirtaş’ın, bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılması bekleniyor.

Demirtaş hakkında “Örgüt kurma ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla 142 yıla varan hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya alınmıştı.

Tutuklu yargılandığı dava dosyasında Demirtaş hakkında, 2 Eylül 2019 tarihinde kendisinin ve avukatlarının mazeret bildirerek, katılmadığı duruşmada tahliye kararı verilmişti.

Demirtaş’ın tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi ardından 18 Eylül 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinden yer alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de davası görülmüştü.

Yargı reformu kapsamında Yargıtay yolunun açılmasıyla avukatların yaptığı başvuru üzerine Demirtaş hakkında tahliye kararı verilmiş, ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Eylül 2019 tarihinde Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında, 6-7 Ekim 2014 yılında gerçekleşen Kobani eylemleri gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

20 Eylül’de ifadeleri alınan Demirtaş ve Yüksekdağ’ın hakkında  “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “nitelikli kasten adam öldürmek”, “kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek”, “yağma” ve “kişi hürriyetinden yoksun kılma” gerekçeleriyle tutuklanmasına karar verilmişti.

Demirtaş, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katılarak verdiği ifadede, “Vereceğiniz karar ne olursa olsun yol arkadaşımla yemek keyfimi bozamayacaktır. Zaten hapishanedeyim, haklıyım, suçsuzum, adaletin gerçekleşeceği günü sabırla bekliyorum. Bir gün tahliye talep etmem gerektiğinde de ben halkımdan tahliye talep edeceğim” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksek Hızlı Tren’de BirGün ve Cumhuriyet gibi sitelere erişim engeli
Sonraki Haber
"Yalnızlaştıran sisteme karşı dayanışma diyeceğiz, Sibel'i unutmayacağız"