Ana SayfaEkolojiTMMOB’dan Elazığ depremi sonrası 11 uyarı

TMMOB’dan Elazığ depremi sonrası 11 uyarı

HABER MERKEZİ – 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından bölgede incelemelerde bulunan TMMOB Diyarbakır İKK, yapıların yeterince mühendislik hizmeti almadığı, yapısal kusurların fazla olduğu, betonun tamamen gevrekleşip mukavemetini kaybettiğini tespit etti. Yapılan inceleme sonucu bir dizi uyarıda da bulunuldu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, 24 Ocak Elazığ depremine ilişkin kentte yaptığı teknik inceleme sonuçlarını, düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olmasına rağmen depremin başta Elazığ, Malatya ve Diyarbakır olmak üzere tüm çevre illerde güçlü şekilde hissedildiği belirtilen açıklamada, deprem bölgesinde yapılan inceleme sonucunda tespit edilen hususlar sıralandı:

  • Elazığ Maden ilçe merkezinde yapılan incelemede deprem kaynaklı ağır hasarlı yapı olmadığı, bazı yapılarda yapısal olmayan hafif hasarlar olduğu tespit edilmiştir.
  • Elazığ Maden ilçesine bağlı Gezin beldesinde 6 katlı binanın tümden göçtüğü yerinde görülmüştür.
  • Enkaz bölgesinde yapılan incelemede yapıların, yeterince mühendislik hizmeti almadığı, yapısal kusurların fazla olduğu, betonun tamamen gevrekleşip tüm mukavemetini kaybettiği bu nedenlerden dolayı binada tümden göçme oluştuğu tespit edilmiştir.
  • Depremin merkez üssü olan Elazığ Sivrice ilçesinde yapılan incelemelerde tümden göçen yapı tespit edilmezken, ağır hasarlı birçok yapı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle yeni yapılan bazı kamu binaların ve merkez caminin büyük oranda hasar gördüğü tespit edilmiştir.
  • Elazığ şehir merkezinde yapılan incelemelerde Mustafa Paşa Mahallesi’nde aynı sokakta bitişik nizam olarak inşa edilen 3 bina ve yine bitişik nizam olarak inşa edilen 1 bina, Sürsür Mahallesi’nde 1 bina olmak üzere toplam 5 binanın tümden göçtüğü yerinde tespit edilmiştir.
  • Başta tümden göçen binaların olduğu sokak olmak üzere Elazığ merkezinin genelinde yapılaşmanın bitişik nizam olarak yapıldığı ve binalar arasında dilatasyon mesafesi olmadığı tespit edilmiştir.
  • Diyarbakır Ergani, Çermik ve Çüngüş ilçelerinde ve köylerinde yapılan incelemede tümden göçen yapı olmadığı ancak başta kamu binaları ve camiler olmak üzere birçok yapıda hasar oluştuğu tespit edilmiştir.
  • Diyarbakır surlarının Urfa Kapı ile Çift Kapı arasında Yenişehir cephesindeki bazı bölümlerde deprem sonucu oluşan titreşimler sonucunda bazı taşların döküldüğü tespit edilmiştir.

Uyarılar

TMMOB ayrıca, ağır hasarlı yapıların artçı sarsıntılardan kaynaklı yıkım tehlikesi olduğundan risk teşkil eden yapıların hızlı bir şekilde tespit edilip tahliye edilmesi, doğal gaz sızıntılarına karşı sürekli tedbir halinde olunması gibi çeşitli uyarılarda bulundu:

  1. Deprem sonrası ağır hasar oluşan yapıların artçı sarsıntılardan kaynaklı yıkım tehlikesi olduğundan risk teşkil eden yapıların ivedi bir şekilde tespit edilip tahliye edilmesi gereklidir.
  2. Doğal gaz sızıntılarına karşı sürekli tedbir halinde olunması gereklidir.
  3. AFAD, UMKE ve AKUT gibi ekiplerin birbirleri ile koordineli çalışamaması ciddi bir kriz yönetim problemi olduğunu ve gerçekçi bir deprem senaryosuna sahip olmadığımızın göstergesidir.
  4. Kriz yönetiminin güvenlik güçleri ile değil ilgili kurumların himayesinde yürütülmesi gerekmektedir.
  5. Kriz masalarına ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da dâhil edilmelidir.
  6. Yoğun kış koşulları göz önünde bulundurularak yapılacak tüm insani yardımlar engellenmemelidir.
  7. Kırsal alanlardaki iletişim ve ulaşım yetersizliği göz önünde bulundurulmalı, arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına bu bölgeler de de ağırlık verilmelidir.
  8. Hükümetin birinci derecede yapmakla yükümlü olduğu görevlerini siyasi bir propaganda aracına dönüştürmeyi bırakıp sağlıklı bir çalışma yürütmelidir.
  9. Özellikle depremden etkilenen yapıların tamamı gözden geçirilerek raporlaştırılmalı ve depreme dayanıklı hale getirilmesi sağlanmalıdır.
  10. Mühendislik hizmeti almayan yapıların imar afları ile aklanmaması gerekmektedir.
  11. İmar politikaları ranta göre değil deprem gibi doğal afetler göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir.

Depremde 41 kişi hayatını kaybetti

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak akşamı saat 20.55’te meydana gelen çok şiddetli deprem geniş bir bölgede hissedilirken, can kaybına neden oldu.

45 kişinin sağ kurtarıldığı arama kurtarma çalışmaları dün akşam saatleri itibariyle sona erdi.

Depremde 37’si Elazığ’da, dördü Malatya’da olmak üzere toplam 41 kişi yaşamını yitirdi.

Depremde yaralanan bin 607 yurttaştan bin 523’ü taburcu edilirken, 84’ünün tedavisi ise devam ediyor.

Binlerce bina ağır hasarlı

Fotoğraf: DHA

AFAD yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada ise şimdiye kadar Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Maraş’ta incelenen 11 bin 32 binadan 274’ünün yıkıldığı kaydedildi.

Ayrıca binlerce binanın hasarlı olduğu bildirildi. Buna göre;

  • 2 bin 876 bina ağır hasarlı
  • 150 bina orta hasarlı
  • 3 bin 514 bina az hasarlı
  • 42 bina acil olarak yıkılacak
  • 4 bin 716 bina hasarsız



Önceki Haber
Gözaltında cinsel tacize 'kovuşturmaya yer yok' kararı
Sonraki Haber
Erdoğan ile Trump telefonda görüştü