Ana SayfaDünyaTrudeau: Kanıtlar İran’da düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor

Trudeau: Kanıtlar İran’da düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor

HABER MERKEZİ – 63’ü Kanada vatandaşı olmak üzere 176 kişinin yaşamını yitirdiği İran’da düşen Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağıyla ilgili açıklama yapan Kanada Başbakanı Trudeau, “Kanıtlar düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor” dedi. New York Times gazetesi de yayınladığı bir videonun, yolcu uçağının füzeyle vurulup düşürüldüğünü gösterdiğini duyurdu. İran ise iddiaları yalanlıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, elde edilen kanıtların 8 Ocak’ta İran’ın başkenti Tahran’da düşen yolcu uçağının İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla atılan bir füzeyle vurulduğunu gösterdiğini söyledi.

“Elimizde müttefiklerimiz ve kendi kaynaklarımız da dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan gelen istihbarat var” diyen Trudeau, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanıtlar, uçağın İran’a ait bir karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor. Bu, yanlışlıkla yapılmış olabilir. Elde ettiğimiz bu yeni bilgi, konuyla ilgili çok detaylı bir soruşturma yapılması gerektiğini daha da çok ortaya koyuyor.”

Trudeau, tam ve kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısı da yaptı.

Britanya da “uçağın füzeyle vurulmuş olması ihtimali” nedeniyle İran’a seyahat edecek olan vatandaşlarını uyardı.

Trump: Şüphelerim var

ABD Başkanı Donald Trump da olayla ilgili şüpheleri olduğunu ve uçağın yanlışlıkla düşürülmüş olabileceğini söyledi.

“Çok korkunç bir şey oldu” diyen Trump, “Bazıları mekanik bir durum olduğunu söylüyor. Ama ben şahsen böyle bir şeyin söz konusu bile olmadığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Trump, “Birileri hata yapmış olabilir” diye de ekledi.

NYT: Görüntüler uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor

New York Times gazetesi ise ele geçirdiği ve yayınladığı 19 saniyelik videonun, yolcu uçağının füzeyle vurulup düşürüldüğünü gösterdiğini ve videonun doğruluğunu kanıtladıklarını duyurdu.

Gazete ele geçirdikleri görüntülerden, uçağın vurulduğu an küçük bir patlama olduğunu ancak uçağın o an patlamadığını, birkaç dakika daha havada kalarak rotasını havaalanına geri çevirdiğini ve havaalanına doğru giderken patladığı sonucu çıkardıklarını belirtti.

ABD merkezli Newsweek dergisine konuşan üç yetkili de uçağın Rusya yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi tarafından muhtemelen yanlışlıkla hedef alındığını söylemişti.

Dergi haberini, ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliye, üst düzey bir ABD’li istihbarat yetkilisine ve Irak istihbaratından bir yetkiliye dayandırmıştı.


İddia: “Ukrayna uçağı, İran tarafından atılan bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldü”


Tahran’dan yalanlama

İran ise füzeyle vurulma iddialarını “psikolojik savaşın bir ürünü” olarak niteleyip yalanladı.

Hükümet sözcüsü Ali Rabiey, “ABD ve müttefiklerinin asılsız iddiaları, olayda hayatını kaybeden 176 kişinin ailelerinin ve yakınlarının yaralarına tuz basıyor” dedi.

İran Sivil Havacılık İdaresi de uçağın füzeyle düşürüldüğü iddialarını yalanladı ve “İncelemeler bir ya da iki yıl sürebilir” dedi.

Kurumun Başkanı Ali Abedzadeh ise “mantık dışı söylentiler” olarak tanımladığı iddialarla ilgili olarak “Bilimsel olarak Ukrayna uçağının bir füzeyle vurulması imkansız” diye konuştu.

Ancak İran, yolcu uçağının kara kutularının ABD’ye ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing’e verilmeyeceğini açıklamıştı.

Abedzadeh de “Kara kutuları üretici firmaya ve Amerikalılara vermeyeceğiz. Kaza İran havacılık kurumu tarafından incelenecek ancak Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir” açıklamasını yapmıştı.

176 kişi yaşamını yitirmişti

Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağı, Çarşamba sabahı erken saatlerde Tahran’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü.

Uçaktaki 167 yolcu ve dokuz mürettebattan kurtulan olmamıştı.

Dokuzu mürettebat olmak üzere ölenlerden 11’inin Ukrayna vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

Uçakta bulunan diğer yolcuların 82’sinin İran, 63’ünün Kanada, 10’unun İsveç, dördünün Afganistan, üçünün Almanya ve üçünün de Britanya vatandaşı olduğu bildirilmişti.

Uçak, İran’ın Irak’taki iki ABD üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe



Önceki Haber
Avam Kamarası'dan Britanya'nın AB'den ayrılmasına onay
Sonraki Haber
Kilyos açıklarında tanker ile balıkçı teknesi çarpıştı: Üç ölü