Ana SayfaDünyaTrump’ın ‘Ortadoğu Planı’: Neler oluyor, kim ne diyor?

Trump’ın ‘Ortadoğu Planı’: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın iki devletli çözüm öngören ‘Ortadoğu Barış Planı’nda, Kudüs bölünmeden İsrail’in başkenti, Doğu Kudüs de Filistinlilerin başkenti olarak yer alıyor. Filistinliler plana tepki gösterirken, Türkiye plan için “Ölü doğmuştur” yorumunu yaptı. TBMM’deki grubu bulunan beş parti de Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” diye nitelendirdiği planı, ortak bildiriyle kınadı. Bunun yanı sıra bazı ülkeler taraflara diyalog çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Ocak’ta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte Washington’da düzenlediği ortak basın toplantısında “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği ‘Ortadoğu Barış Planı’nı açıkladı.

Planın gerçekçi bir “iki devletli çözüm” öngördüğünü söyleyen Trump, Kudüs’ün bir bütün olarak, bölünmeden İsrail’in başkenti olarak kalmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Trump, aynı zamanda Doğu Kudüs’ün de Filistinlilerin gelecekteki başkenti olacağı sözünü verdi ve Filistin topraklarının genişleyeceğini iddia etti.

ABD, 2017 yılında Kudüs’ü tek taraflı olarak İsrail’in başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni de Kudüs’e taşımıştı.

El Fetih ile Hamas bir araya geliyor

Filistin’e ‘koşullu’ bir bağımsız devlet öngörülen planda, koşulların yerine getirilmesi için 4 yıllık bir süre tanınıyor.

Plana Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas “Kudüs satılık değil”, Gazze’de yönetimde bulunan Hamas ise “Kudüs açıklaması saçmalık” tepkisini gösterdi.

Planın açıklandığı günü “Öfke Günü” olarak ilan eden Filistinliler de geniş çaplı protestolara hazırlanıyor.

Bununla birlikte planın açıklanmasının ardından Hamas ile Abbas’ın liderliğindeki El Fetih arasında yakınlaşma adımları atıldı.

“İsrail Yahudi yerleşimlerini ilhak edebilir”

Trump’ın açıkladığı planda, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin ABD tarafından tanınması, İsrail’in bu bölgeleri ilhak etmesinin önünü açıyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun sözcüsü de bu konunun Pazar günü gündeme alınacağını belirtti.

Bir açıklama da İsrail’deki ABD Büyükelçisi David Friedman’dan geldi.

Bir gazetecinin, İsrail’in ABD‘nin planına göre, gelecekte kendisine ait olarak tanınacak Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerini ilhak etmek için bekleyip beklememesi gerektiğine yönelik sorusunu, “İsrail hiçbir şekilde beklemek zorunda değildir” şeklinde yanıtladı.

Meclis’ten Trump’ın planına ortak kınama

Türkiye, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak önerilmesine “Kudüs kırmızı çizgimizdir” tepkisini gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “ABD’nin sözde barış planı ölü doğmuştur. İsrail’in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Trump’ın “barış planı” olanı sunduğu anlaşmaya TBMM’den de kınama geldi.

Meclis’te gurubu bulunan siyasi partiler AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin imzasını taşıyan ortak bildiride, planın, Filistin’i bütünüyle dışladığı, tek yanlı ve hakkaniyetten uzak bir yaklaşımla oluşturulduğu belirtilerek, söz konusu planın Birleşmiş Milletler (BM) ve iki devletli çözüm perspektifine tamamen aykırı olduğu görüşü yer aldı.

Dünyadan tepkiler ve itidal çağrıları

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı Hüsameddin Aşina da “Bu Siyonist rejimle Amerika arasında bir anlaşmadır. Filistinlerle iletişim kurmak gibi bir gündemleri yok. Bu bir barış planı değil, dayatma ve yaptırım planıdır” diyerek söz konusu plana tepki gösterdi.

Trump’ın ‘Ortadoğu Barış Planı’na sert tepkilerin yanı sıra itidalli yaklaşımlar da geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsrail ile Filistin arasındaki olası bir barışı desteklediklerini belirtirken, olası bir barışın BM tasarıları, uluslararası hukuk ve karşılıklı anlaşmalarla güçlendirilmişi ve 1967 öncesi sınırlarda iki devletli bir çözüm olması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da Trump’ın çabalarını takdir ettiklerini söyledi ve taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Planla ilgili her türlü fikir ayrılığı ABD’nin himayesindeki müzakereler aracılığıyla çözülmeli” denildi.

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise “Bu açıkçası vakit ve çaba isteyen ciddi bir plan. İsrail ve Filistinlilere bu planları samimi ve adil bir gözle değerlendirmeleri ve müzakerelere dönüş yolunda ilk adımı atmanın yolunu aramaları çağrısını yapıyoruz” dedi.


Filistin’i yok edecek ‘Yüzyılın Anlaşması’ – Abdulmelik Ş. Bekir


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe



Önceki Haber
Elazığ depremi: Yarı yıl tatili uzatıldı, hasar gören 10 okul yıkılacak
Sonraki Haber
Macron ve Sea-Watch'tan Türkiye'ye 'Libya' suçlaması