Ana SayfaDünyaTrump’tan “Yüzyılın Anlaşması”: Kudüs İsrail’in ‘bölünmez’ başkenti

Trump’tan “Yüzyılın Anlaşması”: Kudüs İsrail’in ‘bölünmez’ başkenti

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Filistin ve İsrail’e dair hazırladığı “Yüzyılın Anlaşması”nı açıkladı. Filistinliler, Kudüs’ün İsrail’in ‘bölünmez’ başkenti olmaya devam edeceği ifadesinin de yer aldığı anlaşmaya tepkili.

ABD Başkanı Donald Trump, “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği Ortadoğu planını açıkladı.

İsrail ve Filistin’e ilişkin hazırlanan anlaşma ile Trump, iki ülke arasında doğrudan müzakerelere gidileceğini söyledi.

İsrail’in barışa doğru ‘önemli bir adım’ attığını ileri süren Trump, şunları ifade etti:

“Şöyle bir durumumuz da var. Şu an bir yarış içerisindeyiz. Her iki taraf da barışı çok istiyor. İsrail ilk defa bir kavramsal harita çıkarılmasına izin verdi. Bu, ödünlerin verileceği bir harita olacak. İsrail devleti olarak çizdiğimiz bu sınırları ABD tanıyacak. İki devletli yapıya geçiş sürecinde İsrail’in güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye girmeyecek.”

Trump, açıklamasında Kudüs’ün İsrail’in ‘bölünmez’ başkenti olmaya devam edeceğini belirtti.

ABD Başkanı, Filistin’in devlet olarak tanınmasının ise ancak ‘terörden tamamen vazgeçildiğinde’ mümkün olacağını söyledi.

“Hamas’ın, İslami Cihat Örgütleri’nin barışa kaşrı atacakları adımları yasaklayacak kanunlar olacak. Terörün hiçbir şekilde destek almasına izin vermeyeceğiz.”

Trump’tan Filistin’e: Yıllardır gelişemiyorsunuz

Hazırladığı planın Filistin’in topraklarını büyüteceğini öne süren Trump devamla şunları söyledi:

“Ben İsrail için çok şey yaptım. ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıdım. Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanıdım. Belki de en önemlisi İran’la yapılan korkunç anlaşmadan ABD’nin çıkmasını sağladım. Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor. Aksi takdirde adil olmaz. Filistinliler için de bağımsız bir devlet olma şansı çıkacak.
Ortaya koyduğumuz plan, Filistin’in topraklarını iki katına çıkaracak. Hiçbir Filistinli ya da İsrailli evlerini terk etmek zorunda kalmayacak. Filistin Cumhurbaşkanı Abbas’a sesleniyorum; bu toprakları alın ve kendi devletinizi kurun. Yıllardır gelişemiyorsunuz. Filistin bunun sonunda bağımsız ve harika bir devlet olsun. Sayın Abbas barış yolunu seçerseniz Amerika ve diğer ülkeler barış yolunda size destek olacak. “

“Yüzyılın şamarı”

Öte yandan düzenlenen anlaşmaya tepki gösteren Filistinliler düzenledikleri eylemlerde, “Yüzyılın Anlaşması’na hayır” sloganları attı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da bu planı “yüzyılın şamarı” olarak nitelendirdi ve bazı ekonomik yardımlar dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.


BBC Türkçe, Euronews



Önceki Haber
Marmaris açıklarında 5.4 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Türk Metal ve MESS anlaştı, gözler Birleşik Metal-İş'te