Ana SayfaÇalışma YaşamıTÜİK’in işgücüne katılım verilerinde çarpıcı farklılık

TÜİK’in işgücüne katılım verilerinde çarpıcı farklılık

HABER MERKEZİ – TÜİK’in bugün açıkladığı işgücü verilerine göre çalışma çağındaki nüfus 915 bin artarken, işgücüne katılım sadece 82 bin kişi arttı. Önceki yılların verileriyle çarpıcı farklılık gösteren bu verilere dikkat çeken iktisatçı Gürses, “İşsizlik oranı düşük çıksın diye mi işgücüne katılmamışlar?” diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Ekim ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Ekim’de geçen yılın aynı ayına göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bine çıktı. İşsizlik oranı da 1.8 puan yükselerek yüzde 13,4 oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 puan artışla yüzde 25,3 oldu.

TÜİK açıklamasında, çalışma çağındaki nüfus ve işgücüne katılıma dair veriler de aktarıldı.

Diken’in haberine göre, söz konusu kategoriye ait önceki yılların verisi ele alındığında, işgücüne katılımdaki artış, çalışma çağındaki nüfus artışıyla çok yakın olmuş, bazı yıllarda da üstüne çıkmış.

Çalışma çağındaki nüfus 15 yaş üstü nüfus olarak tanımlanırken, işgücü ise aktif kayıtlı çalışan ve iş arayanlara deniyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, işgücüne dahil olmamayı ‘tercih edenler’in yüzde 39,8’i ev işleriyle meşgul, yüzde 7,5’i iş aramamasına rağmen çalışmaya hazır, yüzde 2,3’ün ise iş bulma ümidi yok.

Twitter üzerinden TÜİK verilerinde geçmiş yıllara kıyasla oluşan bu farklılığa dikkat çeken iktisatçı Uğur Gürses, işgücüne katılımdaki artışın düşmesiyle, işsizlik oranının da daha düşük çıkmış olabileceğini ifade etti.

“Son 1 yılda çalışma çağındaki nüfus 958 bin kişi artarken, ne olmuş da (geçmiştekinden farklı olarak) bunların sadece 82 bini işgücüne katılmış? Miras mı kalmış? Piyango mu çıkmış? Yoksa işsizlik oranı düşük çıksın diye mi işgücüne katılmamışlar?”

CHP Sözcüsü: TÜİK kantarın topuzunu iyice kaçırmaya başladı

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise TÜİK açıkladığı verilerdeki tutarsızlığa dair şu yorumda bulundu:

“Ekim ayında çalışma yaşına gelen her 100 kişiden sadece 9’u iş aramış. Böyle bir oran bundan önce hiçbir dönemde yok. Bu insanlar neden iş aramıyor? Acaba iktidarı mahcup etmemek için mi? TÜİK, artık kantarın topuzunu iyice kaçırmaya başlamıştır.
“Bir makyaj; iş arayanların sayısını indir 90 binin altına, işsizlik oranı yüzde 14,5 yerine yüzde 13,4 olsun. İşsiz sayısı da 4 milyon 806 bin yerine, 4 milyon 396 bin olsun. Artık TÜİK’in ürettiği hiçbir veriye güvenmek mümkün değil. Gençlerimizin işsizliği ise çok daha ürkütücü.”

İşsiz sayısı 600 bin kişi daha arttı, istihdamda düşüş sürüyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sedanur’u istismar edip, öldüren iki erkeğe müebbet hapis
Sonraki Haber
Lisa Çalan'dan belediyeye: İşe gelmedi dedikleri tarihlere dair raporlarım kendilerinde var