Ana SayfaDünya“Türkiye’den Libya’ya gönderdiği binlerce Suriyeli savaşçıya vatandaşlık vaadi”

“Türkiye’den Libya’ya gönderdiği binlerce Suriyeli savaşçıya vatandaşlık vaadi”

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Suriye’de desteklediği silahlı grupların içerisinde yer alanlardan 2 bininin Libya’da savaşmak üzere Türkiye üzerinden bu ülkeye gittiği iddia edildi. Guardian’ın gündeme getirdiği haberde Suriye’de 450-550 lira maaş verilen bu kişilere Libya’da 11 bin 800 lira ödeneceği, ayrıca Türkiye’nin bu savaşçılara vatandaşlık vadettiği öne sürülüyor.

Türkiye’nin, Suriye’de desteklediği silahlı grupları Libya’da General Halife Hafter güçlerine karşı savaşa yollayacağı iddia edilmişti.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg konuyu geçtiğimiz Aralık ayında gündeme getirmişti.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, yaklaşık bir ay sonra bu iddiayı doğrulayan bir habere yer verdi.

Gazete, Türkiye destekli gruplardan 2 bininin Libya’da savaşmak üzere Türkiye üzerinden bu ülkeye gittiğini veya gitmekte olduğunu yazdı.

Guardian söz konusu haberini Türkiye, Libya ve Suriye’de üç kaynağa dayandırırken, bu savaşçıların Türkiye’nin desteklediği Fayez el Sarraj hükümeti için savaşacağını aktardı.

Sirte'deki çatışmalar

Gazeteye göre Türkiye’nin finanse ettiği Suriye Milli Ordusu’ndan 300 kişi 24 Aralık’ta, 350’si ise 29 Aralık’ta Libya’ya geçti.

Guardian, bu kişilerin Libya’nın başkenti Trablus’a uçakla gönderildiğini ve Hafter güçleri tarafından saldırı altında bulunan kentin doğu cephesinde görevlendirildiğini aktardı.

5 Ocak’ta ise 1350 erkek savaşçının Türkiye’ye geçtiğini belirten Guardian, bunların bir kısmının Libya’ya gönderildiğini, bir kısmının da eğitimlerinin sürdüğünü yazdı.

Maaşlara 25 kat zam ve Türkiye vatandaşlığı vaadi

Öte yandan Guardian’a konuşan Suriye Milli Ordusu kaynakları, Suriye’de 450-550 lira maaş verilen bu kişilerin Libya’da 2 bin dolar (11 bin 800 lira) kazanacağını iddia etti.

Kaynaklar, savaşçıların altı aylık iş sözleşmesini Türk ordusuyla değil Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzaladıklarını söylerken, Türkiye’nin tüm savaşçılara Türkiye vatandaşlığı vadettiğini öne sürdü.


Bu haberi BBC Türkçe‘den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen 18 doktora beraat
Sonraki Haber
25 çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 300 yıla kadar hapis istemi