Wikipedia’ya erişim engeli 2,5 yıl sonra kaldırıldı
HABER MERKEZİ – İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın Türkiye’deki erişim engeli kaldırıldı. Wikipedia’ya yaklaşık 2,5 yıldır sansür uygulanıyordu.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Wikipedia‘nın erişime kapatılmasını ifade özgürlüğü ihlali sayan kararının gerekçesi, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Böylece Wikipedia’nın yeniden erişime açılması için süreç başladı.
İnternet ansiklopedisine erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce kaldırıldı.
Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderildi.
BTK de yerel mahkemenin kararı sonrasında internet servis sağlayıcılarına durumu bildirdi ve Wikipedia’nın erişim engeli kaldırıldı.
‘Utanç verici bir süreç’
Türkiye’de Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’den beri Türkiye’den erişilemiyordu.
İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yaklaşık iki buçuk yıllık bu süreci “Başından sonuna kadar utanç verici” olarak nitelendirdi.
“Zaten asla engellenmemesi gereken bir platformdan bahsediyoruz” diyen Akdeniz, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bu dosya iki buçuk sene Anayasa Mahkemesi’nin önünde bekledi. Bu da başka bir tartışma konusu. Zira Twitter için 10 gün, YouTube için 45 gün içinde karar verilirken, Wikipedia için iki buçuk sene sürdü. Neden mi? Çünkü yargımız bağımsız değil, yargımız bağımsız olmadığı gibi Anayasa Mahkemesi de bağımsız değil. Dosyaya bakmaktan imtina ettiler.
“Peki neden şimdi? Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) birkaç ay içinde karar verecekti. AİHM ile tüm yazışmalar tamamlanmıştı. Geçen Mayıs ayında öncelikli incelemeye alındı, Temmuz ayında Türkiye’den savunma istendi. Eğer AİHM kararı bu beklenseydi, iç hukuk yolu tamamlanmadığı için ağır şekilde eleştiri olacaktı. Bana kalırsa, bunu engellemeye çalıştılar.”
Prof. Akdeniz, “Bu sürecin bir kez daha yaşanmayacağının garantisi yok” diye de ekledi.
PAYLAŞ:
Tweet