Ana SayfaEkonomiZamların ardından: Doğalgaz fiyatları yükseliyor, tüketim düşüyor

Zamların ardından: Doğalgaz fiyatları yükseliyor, tüketim düşüyor

HABER MERKEZİ – İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Açık Veri Portalı”nda yayınlanan doğalgaz kullanım istatistiklerine göre 38 ilçede doğalgaz tüketimi düşerken, Şişli’de yükseldi. Kullanım miktarının azalmasında doğalgaza yapılan zamların etkisi var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Açık Veri Portalı” ilçeler bazında yıllara göre doğalgaz tüketim miktarları verilerini paylaştı.

39 ilçenin metreküp cinsinden doğalgaz kullanım miktarını içeren verilere göre 2019’da doğalgaz kullanımı bir önceki yıla göre azaldı. Kullanımın arttığı tek ilçe ise Şişli oldu.

 

Zamların etkisi

Kullanım miktarının azalmasında doğalgaza yapılan zamların etkisi var.

2019 Ağustos ve Eylül aylarında doğalgaza yapılan yüzde 14,9’arlık zamlarla birlikte 2019 yılında doğalgaza yapılan zam yüzde 30’u bulmuştu.

2018 yılında yapılan zamlar da düşünüldüğünde son iki yılda doğalgaza yüzde 60’ın üzerinde zam yapıldı.

İBB iştiraki İGDAŞ da artan doğalgaz faturalarıyla ilgili olarak, fatura ödemelerinde kredi kartıyla taksit uygulaması için 13 banka ile anlaştığını açıklamıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Türkiye’nin doğalgaz anlaşmaları, yüzde 80-85 oranında petrol fiyatlarına dayalı ve uzun vadeli anlaşmalardan oluşuyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, hali hazırda Türkiye’nin Avrupa’dan iki kat pahalıya doğalgaz satın aldığını söylüyor:

“Enerji arzında dünyada büyük gelişmeler oldu ancak Türkiye’nin yapmış olduğu anlaşmalar hala uzun dönemli ve petrol bazlı anlaşmalardan oluşuyor. Bu anlaşmaların gaz alış fiyatları yüksek. Rusya Avrupa’daki herkese Türkiye’dekinden daha ucuza gaz satarken en pahalı gazı Türkiye’ye satıyor.”

İGDAŞ’tan doğalgaz faturalarına taksit kampanyası




Önceki Haber
Aslı Erdoğan'ın 'Mucizevi Mandarin'i operaya uyarlandı
Sonraki Haber
Eski istihbaratçı ve emniyet müdürlerine hapis cezası